1624 об’єкти культурної інфраструктури зазнали пошкоджень внаслідок збройної агресії РФ

Джерело: Міністерства культури та інформаційної політики України.

Станом на 29 серпня 2023 року, через повномасштабну війну Росії проти України збитків зазнали 1 624 об’єкти культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. З них майже третину – 591 об’єкт – повністю зруйновано.

Лише за останній місяць загальна чисельність постраждалих об’єктів культурної інфраструктури зросла на 19 одиниць, більша частина з яких припадає на Одещину (5 одиниць або 26%).

Загалом найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Херсонській, Харківській, Київській, Миколаївській, Запорізькій та Луганській областях.

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади. Це 47% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, що зазнали збитків.

Пошкоджень і руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії, заклади мистецької освіти (мистецькі школи і коледжі) та об’єкти культурної спадщини на території 230 територіальних громад: у Донецькій – 87%, Сумській – 51%, Луганській – 42%, Миколаївській – 42%, Херсонської – 37%, Харківській – 36%, Запорізькій – 33%, Київській – 29%, Дніпропетровській – 18%, Чернігівській – 16%, Житомирській – 12%, Хмельницькій – 8%, Одеській – 6%, Львівській – 4%, Вінницькій – 3%, Черкаській – 3%, Закарпатській – 2% областях та м. Києві.

Загалом зазнали збитків:

  •       клубні заклади – 769;
  •       бібліотеки – 610;
  •       музеї та галереї – 93;
  •       театри та філармонії – 30;
  •       заклади мистецької освіти – 122.

У відомстві зазначили, що майже вся територія Луганської та значні частини територій Херсонської, Запорізької та Донецької областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Це унеможливлює обрахунок точної кількості об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали в ході бойових дій та окупації.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.