1938 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень внаслідок збройної агресії РФ

Джерело: Міністерства культури та інформаційної політики України

Станом на 25 січня 2024 року, через повномасштабну війну Росії проти України збитків зазнали 1 938 об’єктів культурної інфраструктури без урахування пам’яток культурної спадщини. З них 314 – знищено (16%).

Загальні втрати закладів культури державної форми власності – 28 од. (9%); комунальної форми власності – 1910 од. (6%).

Загально найбільших втрат і збитків культурна інфраструктура зазнала у Донецькій, Харківській, Херсонській, Київській та м. Києві, Миколаївській, Луганській та Запорізькій областях.

Найчисельнішою групою об’єктів культурної інфраструктури, які зазнали пошкоджень чи руйнувань, є клубні заклади. Це 48% від загальної кількості закладів культурної інфраструктури, що зазнали збитків.  

Руйнувань зазнали клубні заклади, бібліотеки, музеї, театри, філармонії та заклади мистецької освіти на території 277 територіальних громад (18,9% від загальної кількості ОТГ), зокрема у Вінницькій – 3,2%, Дніпропетровській – 19%, Донецькій – 83%, Житомирській – 17%, Закарпатській – 2%, Запорізькій – 36%, Київській – 27 %, Луганській – 46 %, Львівській – 4 %, Миколаївській – 44 %, Одеській  – 9 %, Полтавській – 2 %, Сумській – 51%, Харківській – 54%, Херсонській – 43%, Хмельницькій – 17%, Черкаській – 6%, Чернігівській – 47%, Кіровоградській – 2 % областях та м. Києві.

Загалом зазнали збитків:

  • клубні заклади – 929;
  • бібліотеки – 689;
  • заклади мистецької освіти – 154;
  • музеї та галереї – 113;
  • театри, кінотеатри та філармонії – 38;
  • парки, зоопарки, заповідники – 12;
  • цирки – 3.

У відомстві зазначили, що на кінець січня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Це унеможливлює обрахунок точної кількості об’єктів культурної інфраструктури, що постраждали в ході бойових дій та окупації.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко приїхав на Донеччину та передав українським захисникам сотні дронів, засоби окопного РЕБ та іншу техніку. 

Міністерство оборони Росії заявило в п’ятницю, 5 липня, що проводить навчання із застосуванням мобільних ядерних пускових установок “Ярс”.

Студія “Кварталу 95” після новини про те, що український ведучий та актор Руслан Ханумак під час війни виїхав з України до США, “відхрестилася” від нього.

Голова Донецької ОДА Вадим Філашкін в п’ятницю, 5 липня, повідомив що ворог обстріляв село Комар Волноваського району Донецької області, внаслідок чого є загибла та поранені.

YouTube заблокував канали кількох відомих російських співаків і артистів, які висловлювали підтримку війні Росії в Україні.