У в’язниці Бангкока знайшли українського альпініста, якого вважали мертвим 6 років

Джерело: “Еспресо”

У в’язниці Таїланду знайшли альпініста та фотографа родом із Львівщини Георгія Сутуріна, який протягом шести років вважався мертвим. У МЗС України прокоментували ситуація.

Інформація про те, що Георгій живий, вперше з’явилася в опозиційному російському інтернет-ЗМІ “Медуза”.

Зокрема в інтерв’ю виданню піаніст Гліб Колядін, який грає із популярною групою “Би-2”, розповів, що 24 січня 2024 року колектив у повному складі затримали у Таїланді через відсутність робочої візи. Спочатку артисти знаходилися у туристичній в’язниці у Пхукеті, потім їх перевели у Бангкок.

Розповідаючи про жахливі умови у в’язниці, російський музикант згадав про альпініста зі Львівщини Георгія Сутуріна, який вважався мертвим, і до якого нібито за три роки ув’язнення ніхто з українського консульства не приходив.

У Міністерстві закордонних справ прокоментували інформацію, запевнивши, що українські дипломати вирішують питання його повернення додому.

У коментарі “Укрінформу” речник відомства Олег Ніколенко зазначив, що МЗС відомо про українського громадянина, який перебуває в міграційному закладі Таїланду.

“Українське посольство в Бангкоку займається його справою із перших днів його затримання через нелегальне перебування в Таїланді протягом двох років без паспортних документів”, – пояснив він.

За словами Ніколенка, за цей час українські консули неодноразово відвідували та підтримували телефонний зв’язок із Сутуріним, а також надавали йому роз’яснення про законні шляхи повернення до України.

Речник додав, що, згідно з наявною інформацією, українець спершу хотів залишатися на території Таїланду. Нині Сутурін виявив бажання повернутися на Батьківщину.

“Посольство України оформлює йому необхідні українські проїзні документи, домовляється про оплату авіаквитка”, – наголосив Ніколенко.

Він зауважив, що за ініціативою дипломатів співвітчизник також пройшов медичний огляд.

“Стан його здоров‘я задовільний, він забезпечений одягом та предметами першої необхідності”, – розповів речник відомства.

ДОВІДКОВО. Георгій Сутурін родом із Червонограда Львівської області. У 80-х та на початку 90-х років минулого століття чоловік активно займався альпінізмом. Пройшов гори Кавказу і Паміру. Також Георгій захоплюється фотографією.

Спочатку Сутурін мешкав у Львові, потім переїхав до Києва. Кілька років тому чоловік разом зі своєю подругою переїхав у Таїланд. Однак у кінці 2018 року його друзів повідомили, що Георгій помер у Таїланді.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.