У січні Україна вийшла на довоєнні обсяги експорту морем

Джерело: Денис Шмигаль/Telegram

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що у січні Україна вийшла на довоєнні обсяги експорту морем, а за загальним обсягом експорту вже наближається до показників, які були до повномасштабного вторгнення РФ.

За його словами, минулого місяця в грошовому еквіваленті загальний український експорт склав 3,1 млрд доларів, з них 1,9 млрд доларів – це морський експорт.

“Це допомагає нам акумулювати внутрішні ресурси. Адже кожна гривня, яка надходить до бюджету від експортної торгівлі, йде на оборону. На краще забезпечення військових, на дрони та боєприпаси, на інноваційні продукти ОПК та багато іншого”, – наголосив глава уряду.

Він також додав, що вже пів року працює український морський логістичний коридор після того, як було знято блокаду Чорного моря й активізовано українську морську торгівлю.

“Новим зерновим коридором вже пройшли понад 660 кораблів, які перевезли близько 20 млн тонн вантажів до 32-х країн світу. 70% з цих вантажів – це аграрна продукція наших сільгоспвиробників”, – повідомив очільник уряду.

Паралельно з цим, за словами прем’єра, вдалося запустити проєкт щодо страхування українського експорту від воєнних ризиків. Мовиться про страхування суден, які заходять у наші порти.

Українські військові успішно вдарили по трьох командних пунктах російської армії, про що повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

На жаль, багато херсонців, які пережили війну в умовах окупації, не змогли залишитися у своєму…

Після захоплення Вугледара на Донеччині російські сили, ймовірно, продовжать спроби наступу.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.