В Україні запрацює система електронної нотифікації інформації про косметичну продукцію

Джерело: МОЗ України

В Україні запрацює електронна система надання інформації про косметичну продукцію.

Ринок косметичних засобів в Україні динамічно зростає, що відповідає світовим тенденціям та зумовлює актуальність забезпечення якості та безпеки цих продуктів. Приведення законодавства України у сфері обігу косметичної продукції у відповідність із нормами законодавства ЄС створить умови для виготовлення більш безпечної та конкурентоспроможної продукції та сприятиме усуненню бар’єрів у торгівлі з країнами ЄС.

Раніше постановою Кабінету міністрів від 20 січня 2021 № 65 затверджено Технічний регламент на косметичну продукцію, розроблений на основі Регламенту Європейського парламенту.

Цей регламент набирає чинності 3 серпня 2024 р. із запровадженням перехідного періоду для операторів ринку косметичної продукції до 3 серпня 2026 року.

З метою встановлення механізму надання інформації про косметичну продукцію прийнято Порядок нотифікації (надання) інформації про косметичну продукцію.

Вказаним документом визначено механізм надання інформації в системі електронної нотифікації (надання) інформації про косметичну продукцію, що має засвідчувати відсутність заборонених до використання складових.

Зокрема, передбачається, що відповідальна особа до введення в обіг косметики вносить до системи в електронній формі інформацію про неї, а саме:

  • категорія;
  • найменування;
  • країна походження;
  • дані контактної особи;
  • статус надання на ринку;
  • графічний файл маркування;
  • відсутність у складі косметичного продукту речовин, які класифікуються як канцерогенні, мутагенні або токсичні;
  • засвідчення факту використання речовин, дозволених до використання;
  • наявність у складі косметичного продукту наноматеріалів;
  • назва рецептури тощо.

У відомстві зазначили, що систему електронної нотифікації інформації про косметичну продукцію розроблено з урахуванням найкращих європейських практик за аналогією з CPNP (Європейський Портал повідомлень про косметичні продукти).

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.