З України намагалися незаконно вивезти до Румунії колекцію старовинних монет

Джерело: Чернівецький прикордонний загін

У Чернівецькій області на кордоні з Румунією прикордонники запобігли вивезенню з України колекції старовинних монет та книги 18-20 століть.

“Прикордонники Чернівецького загону спільно зі співробітниками митниці запобігли спробі незаконного переміщення через державний кордон культурних цінностей.Колекцію старовинних монет та книгу часів XVIIІ-XX століть виявили учора в пункті пропуску “Порубне” на кордоні з Румунією”, – йдеться у повідомленні.

Фото: Чернівецький прикордонний загін

У прикордонному загоні зазначили, що під час оформлення вантажо-пасажирського мікроавтобуса марки “Мерседес” у одній з коробок охоронці кордону виявили речі, що можуть становити культурну цінність.

“Водій, 40-річний громадянин України, намагався вивезти за кордон 15 старовинних монет та книгу “Кобзар” 1942 року видання. Варто зауважити, що п’ять монет з даної колекції виготовлені у період з 1763 по 1879 рік”, – додали у відомстві.

Нині виявлені предмети старовини вилучили встановленим порядком для проведення експертизи.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.