До Швейцарії на «саміт миру» запросять понад 160 країн, але Росію не планують — Єрмак

Джерело: форум “Україна. Рік 2024”

На міжнародному “саміті миру”, запланованому у Швейцарії на рівні керівників держав, очікується участь понад 160 країн, проте на сьогодні Російська Федерація не отримала запрошення.

“Перший інавгураційний саміт, який відбудеться найближчим часом у Швейцарії. На сьогодні запрошення підготовлені і будуть відправлені більше ніж 160 країнам, – заявив голова Офісу президента України Андрій Єрмак. – Це дуже велика міжнародна подія. Ціллю першого саміту повинна стати фіксація… того, про що ми говорили всі ці місяці на рівні послів, на рівні радників”.

На сьогодні розробляється документ, який може стати результатом зустрічі.

“Після першої зустрічі ми беремо певний час, щоб підготувати спільний, на основі “формули”, план відповідальних країн світу, який буде передбачати відновлення того, що я сказав, і також подолання криз, які створила ця війна”, – зауважив Єрмак.

Він також зазначив, що представників РФ можуть запросити лише на другий “саміт миру”.

“На другому саміті ми передбачаємо, коли цей план буде створено… без посередників, відкрито, за участі всіх цих країн, які з нами пройдуть цей шлях… може бути така ситуація, що ми запросимо разом представників Російської Федерації, де їм буде представлено і надано цей план на той випадок, якщо – хто там на той час буде представляти країну-агресора – захоче дійсно припинити цю війну і повернутися до справедливого миру. Що ми розуміємо під справедливим миром – викладено в нашій “формулі миру”, – сказав Єрмак.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.