У віці 102 років померла дизайнерка інтерʼєру Айріс Апфель: життєвий шлях бізнеследі

Джерело: The Hollywood Reporter

Першого березня у віці 102 років померла американська дизайнерка інтерʼєру та бізнеследі, відома своїм ексцентричним стилем, Айріс Апфель.

Дизайнерка померла у своєму будинку в місті Палм-Біч штату Флорида.

Завдяки своєму стилю Айріс Апфель стала натхненням для документального фільму 2014 року “Айріс” американського кінорежисера Альберта Мейслеса.

“Вона була провидицею у всіх сенсах цього слова. Вона дивилася на світ крізь унікальний об’єктив, прикрашений гігантськими характерними окулярами на носі. Через ці лінзи вона бачила світ калейдоскопом кольорів, полотном візерунків і гравюр. Її мистецьке око перетворювало буденне на надзвичайне, а її здатність поєднувати нестандартне з елегантним була не чим іншим, як чарівним”, — сказала Лорі Сейл, представниця Айріс Апфель.

Фото: instagram/iris.apfel

Біографія

Айріс Апфель народилася 29 серпня 1921 року у Квінзі штату Нью-Йорк. Ще в юному віці вона стала порушницею модних канонів, показавши, що вона не боїться експериментувати зі своїм стилем.

Пізніше Айріс Апфель вивчала історію мистецтва в Нью-Йоркському університеті, а потім продовжила навчатися в Університеті Вісконсину.

Після завершення навчання вона стала частиною команди журналу Womenʼs Wear Daily. Також вона працювала на дизайнерку інтер’єру Елінор Джонсон, де відточувала свої навички декору.

У 1948 році Апфель вийшла заміж за Карла Апфеля. Разом вони брали участь у багатьох бізнес-авантюрах, включаючи роботу над дев’ятьма проєктами реставрації Білого дому.

У 1950 році Апфель запустила власну текстильну компанію Old World Weavers. Вона продовжила подорожувати світом зі своїм чоловіком, досліджуючи нові культури в пошуках натхнення.

Згодом улюблені колекції Апфель потрапили на виставки по всьому світу, зокрема до Технологічного інституту моди у Нью-Йорку, Музею мистецтв Метрополітен, Музею Пібоді в Ессексі.

Протягом своєї кар’єри Апфель мала різні амплуа: гуру текстилю, дизайнера інтер’єру, запрошеного професора, ікони стилю, амбасадора бренду. А у 97 років вона підписала контракт з одним із головних міжнародних модельних агентств IMG Models. Тоді вона зазначила, що це дизайнер Томмі Хілфігер зв’язав її з агентством.

Також у віці 97 років ікона моди Айріс Апфель вирішила розповісти історію свого життя в автобіографії, яка називається Iris Apfel: Accidental Icon. У книзі описані приблизно 70 років з життя Айріс, яка почала свою кар’єру в 30 років в журналі WWD, а через рік разом з чоловіком відкрила текстильну кампанію Old World Weavers по реставрації тканин, яка обслуговувала таких відомих клієнтів, як Білий дім, Грету Гарбо і Есте Лаудер.

У книзі Айріс розповідає, як полюбила дизайн і моду: це сталося завдяки подорожам, коли вона почала збирати ювелірні вироби ручної роботи.

“Айріс Апфель стала всесвітньо відомою іконою моди завдяки своєму неймовірному таланту. Вона була не лише мисткинею, але й дуже впливовою людиною. Вона справила дивовижний вплив на багатьох людей своїм величезним серцем і чарівним дотиком до кожного, кого зустрічала. Вона увійде в історію як новатор і лідер у світі текстилю, стилю та інновацій” — згадує про неї американський модельєр Томмі Хілфігер.

Нещодавно, напередодні свої смерті, Апфель разом з текстильною компанією Ruggable планувала запустити свою нову колекцію. Вона також працювала над книгою Art Book, що має вийти згодом цього року.

За два роки органи прокуратури в Росії скасували реабілітацію понад чотирьох тисяч жертв сталінських репресій.

ДСНС спільно з партнерами створили мобільну гру “Рятівничок”, що навчає дітей, віком від 6 до 12 років, важливих правил пожежної безпеки і тим самим розповідає, як діяти під час різних надзвичайних ситуацій, що можуть виникнути у реальному житті.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.