Спікер парламенту Угорщини підписав ратифікацію вступу Швеції до НАТО

Джерело: Reuters

В суботу, 2 березня, спікер парламенту Угорщини Шандор Лежак підписав ратифікацію вступу Швеції до НАТО та переслав закон до офісу президента для оприлюднення.

26 лютого парламент Угорщини схвалив членство Швеції в НАТО – майже через два роки після того, як історично нейтральна країна подала заявку на приєднання до західного військового альянсу, поклавши у такий спосіб кінець тривалим дипломатичним суперечкам.

Уряд прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана зіткнувся з тиском з боку союзників по НАТО, щоб він погодився і закріпив вступ Швеції до Альянсу. Тепер президент Угорщини має до п’яти днів, щоб оприлюднити закон.

  • 26 лютого лідер партії “Центр” Мухаррем Демірок зауважив, що після погодження Угорщиною вступу Швеції у НАТО необхідно негайно розглянути рішення стосовно постачання країною винищувачів Gripen до України.
  • Країни НАТО погодили скасування Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) для України.
  • Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прогнозує, що Швеція буде готова приєднатися до НАТО до березня 2024 року.

В Україні станом на 16 вересня вже намолочено 39,06 млн тонн нового врожаю на площі у 10,9 млн га.

16 вересня президентка Молдови Мая Санду перервала своє інтерв’ю в етері через землетрус під час прямої трансляції.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. 

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг.