Президент Аргентини опинився в центрі скандалу через підвищення власної зарплати

Джерело: The Telegraph

Президент Аргентини Хав’єр Мілей звільнив свого міністра праці за те, що той дозволив підвищення минулого місяця президентської зарплати на 48% на тлі урядових заходів жорсткої економії.

За даними видання, місячна зарплата Мілея зросла з понад 4 млн песо (4700 доларів за офіційним курсом Аргентини) у січні до більше 6 млн песо в лютому.

Минулого тижня члени лівої пероністської опозиції оприлюднили деталі указу, що санкціонує це підвищення, який знаходився на підписі у президента.

Невдовзі Мілей заявив, що він наказав звільнити міністра праці Омара Ясіна за “помилку, якої не повинно було статися”, і скасував підвищення зарплат для себе і свого кабінету.

За словами глави держави, підвищення відбулося автоматично, згідно з правилами, встановленими попередніми пероністськими урядами, коли зарплати державних службовців підвищувалися відповідно до рівня інфляції, яка нині перевищує 250 відсотків щорічно.

Як зауважили аналітики, цей епізод може завдати шкоди Мілею,  обраному у листопаді завдяки обіцянкам розв’язати найгіршу економічну кризу в Аргентині за останні два десятиліття і скасувати привілеї для політичної еліти, яку він звинувачує в її спричиненні.

“Уряд не має права на помилку такого роду, яка підриває його наратив про жорстку економію”, – наголосив Крістіан Бутті, директор соціологічної компанії CB Consultora, додавши, що проведене дослідження показало незначне зниження частки аргентинців, які симпатизують Мілею.

Американська акторка Енн Гетевей підтвердила, що триває розробка фільму “Щоденники принцеси 3”, перша частина якого вийшла 23 роки тому.

Google випустив нову функцію, яка дозволить користувачам здійснювати пошук в інтернеті, знімаючи відео.

Будівництво кілометрової вежі Джидда в Саудівській Аравії, яка після завершення стане найвищим хмарочосом у світі, відновилося майже через сім років після зупинку робіт через антикорупційну чистку по всьому королівству.

За прогнозами синоптикині Наталії Діденко, в неділю, 6 жовтня, майже всю Україну накриє циклон Finny.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.