В Європарламенті підтримали можливість надання Вірменії статусу кандидата в члени ЄС

Джерело: резолюція Європарламенту

Європарламент ухвалив резолюцію, якою запропонував розглянути можливість надати Вірменії статус кандидата у члени ЄС. Відповідну пропозицію підтримали 504 євродепутати, ще 4 були проти, тоді як ще 32 утрималися.

Не обов’язкова до виконання резолюція пояснюю, що РФ досі серйозно впливає на економіку Вірменії, тож Єревану необхідно акцентувати на можливий обхід санкцій Євросоюзу проти Москви. Водночас у тексті зауважується, що у Вірменії відбулися політичні зміни. І наголошується, що 1 лютого Вірменія стала учасником Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

У тексті зазначається, що Вірменію підтримують в її постійних зусиллях щодо впровадження реформ і зміцнення демократії, верховенства права та належного управління.

Якщо Вірменія зацікавлена в отриманні статусу кандидата і продовжить іти шляхом стабільних реформ, що зміцнюють її демократію, це може стати основою для етапу трансформації у відносинах ЄС-Вірменія, – зазначили у спільної резолюції.

Згодом глава вірменського уряду зреагував на резолюцію Європарламенту про те, що Вірменія може отримати статус кандидата на вступ до ЄС, і має намір поглиблювати співпрацю з європейськими структурами.

Нікол Пашинян зазначив, що у країни є “політична воля продовжувати співпрацю з Євросоюзом”.

Раніше у Вірменії заявили, що розглядають можливість подати заявку на членство у Європейському Союзі.

Сьогодні у Вірменії широко обговорюється багато нових можливостей, і це не буде секретом, якщо я скажу, що це включає членство в Європейському Союзі, – розповів глава МЗС країни Арарат Мірзоян.

Таку ж позицію він висловлював на полях дипломатичного форуму в Анталії, оскільки Вірменія на тлі напружених стосунків з Росією, прагне налагодити зв’язок із Заходом.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше.