«Провокація Кремля»: у МЗС України прокоментували стрілянину у Підмосков’ї

Джерело: МЗС України

Міністерство закордонних справ України категорично відкидає звинувачення, що почали лунати від російських офіційних осіб, у нібито причетності України до стрілянини в концертному залі “Крокус” у підмосковному Красногорську.

У МЗС України вважають такі звинувачення спланованою провокацією Кремля з метою подальшого нагнітання антиукраїнської істерії в російському суспільстві, створення умов для посилення мобілізації російських громадян для участі в злочинній агресії проти нашої держави та дискредитації України в очах міжнародного співтовариства.

“Російський режим має довгу історію кривавих провокацій спецслужб, подібних до теракту на Каширському шосе в 1999 році. Для путінської диктатури не існує червоних ліній. Вона готова вбивати власних громадян заради політичних цілей, так само як за час війни проти України вбила тисячі мирних українців внаслідок ракетних ударів, артилерійських обстрілів та тортур”, – йдеться у заяві дипломатичного відомства.

МЗС України закликало міжнародну спільноту рішуче відкинути брехливі російські звинувачення у нібито причетності України до стрілянини в Красногорську та посилити підтримку нашої держави у протистоянні злочинній російській агресії.

Зазначимо, що у Сполучних Штатах підтвердили, що до стрілянини у ТЦ Crocus City Hall у Підмосков’ї причетна ІДІЛ.

Офіційний представник США у коментарі виданню CBS News зазначив, що Америка має розвіддані, які підтверджують заяву “Ісламської держави”, яка взяла на себе відповідальність за скоєне.

Посадовець наголосив, що США “немає причин сумніватись” у правдивості заяв ІДІЛ.

Щобільше, він заявив, що США передавали Росії свої розвіддані про високу ймовірність терактів.

Представниця Ради нацбезпеки США Едріан Вотсон також підтвердила, що Штати попередили Росію про загрозу терактів.

“Раніше цього місця уряд США мав інформацію про заплановану терористичну атаку у Москві, потенційно націлену на великі зібрання, зокрема концерти, що змусило Держдепартамент публічно зробити попередження американцям у Росії”, – сказала вона.

Американський уряд, за її словами, також передав ці дані російським посадовцям відповідно до своєї політики про “обов’язкові попередження”.

Що передувало?

Увечері 22 березня, в Підмосков’ї озброєні люди влаштували стрілянину в ТЦ Crocus City Hall.

В цей час там розпочинався концерт гурту “Пікнік”. За словами очевидця, невідомі влаштували стрілянину у холі та у самій залі перед початком концерту. Нападники також застосували вибухівку, спричинивши масову пожежу. Пізніше росЗМІ повідомили про другий вибух в ТЦ Crocus City Hall.

Згодом стало відомо, що терористична організація “Ісламська держава” взяла на себе відповідальність за стрілянину в московському ТЦ Crocus City Hall.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.