В Угорщині відбулися масові протести: під час них вимагали відставки уряду Орбана

Джерело: Reuters

У вівторок, 26 березня, у Будапешті тисячі людей вийшли на протести біля парламенту, вимагаючи відставки головного прокурора та прем’єр-міністра Віктора Орбана після того, як колишній урядовець звинуватив старшого помічника Орбана у спробі втрутитися у справу про хабарництво.

Протестувальники рушили від будівлі Генеральної прокуратури до парламенту, скандуючи “У відставку, у відставку”.

До протестувальників звернувся Петер Мадяр, колишній чоловік Юдіт Варги – ексміністерки юстиції Угорщини. Він оприлюднив аудіозапис, на якому його колишня дружина визнала змову з метою приховування корупції в уряді країни. У записі вона детально описала спробу помічників глави кабінету Орбана видалити певні частини з документів у справі про хабарництво.

У центрі справи – колишній державний секретар міністерства юстиції Пал Волнер, якого у 2022 році звинуватили в отриманні хабарів від колишнього очільника судових виконавців Дьордя Шадла. Обидва відкидають звинувачення. Прокуратура вимагає для них тюремного ув’язнення.

У своїй заяві прокурори обіцяють аналізувати запис, який, за словами Мадьяра, він зробив у січні 2023 року, і зібрати додаткові докази.

“Ліквідувати та втручатися в документи прокуратури – юридично та фізично неможливо”, – йдеться у заяві.

Прокурори мали провести пресконференцію в четвер.

Ці звинувачення з’явилися в політично чутливий для Орбана час напередодні виборів до європейського парламенту в червні та після скандалу з сексуальним насильством, через який минулого місяця втратив двох політичних союзників – колишнього президента та колишньої міністерки юстиції Юдіт Варги.

43-річний Мадьяр, колишній урядовий чиновник, який планує заснувати нову партію, щоб кинути виклик Орбану, звернувся до протестувальників із промовою: “Угорці дякують вам… за те, що ви прийшли сьогодні ввечері тисячами людей… сказати тим, хто при владі, що з нас досить”.

На аудіозаписі, опублікованому на сторінці Мадьяра у Facebook, Варга каже, що помічники голови кабінету міністрів Антала Рогана пропонували прокурорам видалити певні частини з документів, пов’язаних зі справою Фольнера/Шадла.

“Вони сказали прокурорам, що слід видалити, але вони (прокурори) не повністю це відстежили”, – чути на записі слова Варги.

Колишня міністерка юстиції Варга не спростовувала автентичність запису у своєму Facebook-пості.

“Петер Мадьяр зробив таємний запис своєї колишньої дружини, мене, в нашому домі і тепер використовує це для досягнення своїх політичних цілей. Він не вартий нічиєї довіри”, – написала вона.

Речник уряду Золтан Ковач відмовився коментувати зміст запису, відправленого Reuters електронною поштою, заявивши: “Багато шуму ні з чого”.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.