Порошенко показав нові системи РЕБ, у розробку яких інвестував 150 мільйонів

Джерело: Петро Порошенко/Facebook

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко представив розробку нової системи радіоелектронної боротьби, що потенційно має протистояти російським безпілотникам.

“Ай-Петрі СВ” – так назвали новітню систему радіоелектронної боротьби, розробку та виробництво якої профінансував Петро Порошенко на 150 млн грн. Це сучасний мобільний засіб кіберзахисту, який дозволяє нейтралізувати ворожі безпілотники типу “Орлан”, “Зала”, “Ланцет”. Також зауважується, що є позитивні результати й із керованими авіабомбами (КАБами).

Перша система, яка вже проходить “бойове тестування” на фронті, прикриває два артилерійські дивізіони. Політик акцентував, що за час використання нової системи РЕБ російським засобам ураження не вдалося наблизитися до нашої артилерії.

Ми – підрозділ, який вже два роки успішно виконує бойові спеціальні завдання на усій лінії бойового зіткнення. І сьогодні отримуємо нові, більш потужні, модифіковані комплекси, за допомогою яких будемо працювати. Наші колеги вже застосовують цей виріб в тестовому режимі на одному з напрямків лінії бойового зіткнення. І досить схвальні відгуки, – зазначив військовий з 18-го Центру протидії технічній розвідці.

Своєю чергою, Порошенко наголосив, що це “фактично кіберзброя, яка чітко перехоплює позицію управління БпЛА щодо всіх видів безпілотників”. Він констатував: зазвичай розробка такого комплексу триває від 3 до 8 років, однак цей проєкт вдалося зробити менш як за 5 місяців.

І ми вже працюємо над масштабуванням, бо маємо багато замовлень від військових. Комплекс складається з РЕБа, сучасної радіолокаційної станції, антидронового пристрою, надійного захищеного зв’язку, автономного живлення, пікапа, штабів управління, – додав лідер фракції “ЄС”.

Спершу п’ять комплексів надійдуть до навчального центру, де готують екіпажі радіоелектронної боротьби. Унікальність комплексу зокрема й у тому, що він може швидко переналаштовуватися у разі зміни льотних параметрів російських безпілотників. Це потребує якісного навчання операторів, які віддалено будуть знищувати російські засоби ураження.

Наголошується, що на озброєнні ЗСУ з’являються новітні інструменти, які здатні захистити військових та лінію фронту. За словами Порошенка, його мета полягає у тому, аби вся лінія фронту була прикрита “унікальними комплексами РЕБ, комплексами Антидрон, які дозволять захистити оборонців від російської навали”.

Я сподіваюся, що після завершення тренування екіпажів, на це буде потрібно максимум три тижні, ми з вами побачимось вже в смузі їх застосування, – говорить Порошенко.

Він також вказав на кримську складову назви “Ай-Петрі СВ”, висловивши сподівання, що цей комплекс колись розташують на горі Ай-Петрі і він сприятиме звільненню Криму.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.