Джекі Чан святкує 70-й День народження: акторська кар‘єра та цікаві факти

Джерело: Букви

Сьогодні, 7 квітня, американський та гонконзький актор Джекі Чан святкує своє 70-річчя.

Чан Конг-сан (справжнє ім’я актора) народився 1954 року в Гонконзі, в родині Чарльза і Чи-Лі Чанів, які бігли в Гонконг від громадянської війни в Китаї.

Навчався Чан в початковій школі в Гонконзі, а в 1960 році сім’я переїхала в Канберру, Австралія. Там батько отримав роботу шеф-кухаря в американському посольстві. Він відправив сина вчитися в Пекінську оперну школу. Протягом наступного десятиліття хлопчик старанно вивчав науки, демонстрував великі успіхи в акробатиці і бойових мистецтвах.

Чан почав свою кар’єру, з’являючись в невеликих ролях у віці 5 років. У віці 8 років він з’явився у фільмі “Big and Little Wong Tin Bar”. У віці 17 років він працював каскадером у фільмах Брюса Лі “Fist of Fury” і “Enter the Dragon”. У той час він бере собі псевдонім Чан Юн Лунг.

Першу головну роль Чан отримав у 1973 році, знявшись у фільмі “Little Tiger of Canton”, який показали в Гонконзі.

У 1976 році Чан на деякий час приїхав до батьків в Канберру, відвідував лекції в коледжі Діксона. Також він працював на будівництві, де отримав прізвисько Маленький Джек. Поступово воно трансформувалася в Джекі, а потім було вирішено взяти сценічний псевдонім Джекі Чан.

Перший великий прорив Чана – фільм “Snake in the Eagle’s Shadow” 1978 року. Він виявився дуже популярним в Гонконзі, глядачі якого раніше не мали справу з жанром “комедійного кунг-фу”. Успіх був закріплений картиною “П’яний майстер”.

Фото з відкритих джерел

Віллі Чан став персональним менеджером Джекі, його близьким другом, і залишається таким протягом більше 30 років. Він зіграв важливу роль в розвитку міжнародної кар’єри Чана, починаючи з фільму “Battle Creek Brawl” 1980 року. Це була перша голлівудська робота Чана, з якої почався його кар’єра в США.

У 1982 році Джекі Чан одружився на тайванської актрисі Лінь Фен Цзяо. У тому ж році у них народився син, Джейсі Чан.

Фото з відкритих джерел

Приблизно тоді ж Чан почав професійно записувати пісні. В цілому він випустив 20 альбомів.

Після комерційного провалу “Protector” в 1985 році Чан тимчасово відмовився від своїх спроб прорватися на американський ринок і повернувся до роботи в Гонконзі.

У 1988 році Чан створив благодійний фонд Jackie Chan Charitable Foundation, який займається підтримкою молодих людей в Гонконзі. Зараз Фонд займається медичною допомогою, підтримкою постраждалих від стихійних лих, програмами розвитку молоді.

Успіх прийшов у 1995 році з фільмом “Розбирання в Бронксі”, який став культовим у Сполучених Штатах. У 1998 році Чан знявся з Крісом Такером в комедійному бойовику “Година пік”. Тоді ж була випущена автобіографія “I Am Jackie Chan”.

Фото з відкритих джерел

У 2000 році Джекі почав працювати на телебаченні. Він з’явився у мультсеріалі “Пригоди Джекі Чана”, який виходив в ефір до 2005 року.

У 2005 році Чан створив dragon’s Heart Foundation, – свою другу благодійну організацію. Вона займається допомогою дітям і літнім людям у віддалених районах Китаю.

До кінця 2000-х років Джекі Чан знявся ще в низці успішних картин: “Нова поліцейська історія”, “Міф”, “Rob-B-Hood”, “Час пік 3”, “Карате кід”, “Shinjuku Incident”, “Little Big Soldier”.

У 2009 році Чан отримав почесний докторський ступінь від Університету Камбоджі.

У вересні 2011 року Джекі відзначав ювілей: “1911” став сотим фільмом. У цій картині Чан зіграв головну роль, був виконавчим продюсером і режисером. Це його перша режисерська робота за більш ніж десять років, з часів “Хто я?” 1998 року.

Фото з відкритих джерел

У 2012 році під час виступу на Каннському кінофестивалі Чан заявив, що більше не хоче зніматися в бойовиках, оскільки занадто старий для цього жанру. Пізніше Джекі уточнив, що все ж збирається повністю відмовлятися від зйомок, але буде більш уважно ставитися до трюків і турботи про своє тіло.

Цікаві факти про Джекі Чана

1. Мати Джекі Чана виношувала його 12 місяців і його вага при народженні становила майже 5,5 кілограм.

2. У Джекі Чана є свої правила для зйомок у фільмах:

  • він повинен грати героїв, які стали такими випадково при непередбачених обставинах;
  • у фільмі має бути хтось, хто потребує його захисту, наприклад, жінка, дитина або літня людина;
  • він повинен бути вертким, швидким і смішним у всіх фільмах.

3. Джекі Чан працює тільки зі своєю командою каскадерів, з якими займається особисто і яким він довіряє.

4. Джекі Чан боїться уколів і голок. Був навіть випадок, коли він поранив око і його головна умова була, щоб під час операцій не використовувалися голки. У підсумку операцію робили з допомогою електрики.

5. Жодна страхова компанія не бере на себе ризик застрахувати життя Джекі Чана.

6. Джекі пишається, що в його фільмах немає насильства, еротичних сцен, практично немає лайки і крові.

7. Джекі Чан спить не більше 5 годин в день.

8. Джекі Чан – єдиний азіат, якого виліпили для музею воскових фігур мадам Тюссо.

9. Джекі чан усиновив 10 сиріт і під його опікою перебувають більше 50 китайських дітей за кордоном.

10. Джекі Чан не любить дублерів і завжди всі трюки виконує сам. Один з трюків навіть потрапив до Книги рекордів Гіннеса. На зйомках фільму “Лорд Дракон” Джекі повинен був потрапити маленьким м’ячиком в маленьку ціль з відстані 6 метрів. На цю 2-3 секундну сцену пішло 2 дні зйомок і більш 1500 дублів.

11. Найкращим своїм фільмом Джекі вважає “Поліцейську історію”, а найгіршим “Вбивцю-Метеора”.

У Києві внаслідок атаки БпЛА по багатоповерхівці загинула дитина.

У Київській області унаслідок атаки безпілотників постраждала дитина. Зафіксовано кілька руйнувань та пожеж.

Триває 976-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 687 тисяч осіб.

У Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК) повідомили, що конфіскувати статки очільників медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) неможливо.

Протягом ночі 26 жовтня Ізраїль масовано атакував Іран. Ціллю стали військові об’єкти.