54 роки тому «The Beatles» припинив своє існування: передумови та причини розпаду гурту

Джерело: Букви

54 роки тому, 10 квітня 1970 року, у Великій Британії вийшов перший сольний диск Пола Маккартні під однойменною назвою “McCartney”. На пресконференції з нагоди релізу Маккартні заявив, що відмовляється співпрацювати з Джоном Ленноном, що фактично означало припинення діяльності культового гурту “The Beatles”.

Пол народився в Ліверпулі, у сім’ї джазового музиканта, у 1942 році. У 1956 році він почав цікавитися музикою, зокрема грою на гітарі, а у 1957-му познайомився з ліверпульським музикантом 17-річним Джоном Ленноном, який запросив Пола виступати у його групі “Quarrymen”. Цього ж року Маккартні переконав Леннона взяти до групи 14-літнього гітариста Джорджа Харрісона. Утрьох вони грали до 1960 року, зміняючи назву групи і решту його учасників, допоки не зупинились на назві “The Beatles”.

У 1961 році група здійснила концертний тур по німецьких пивних ресторанах, а в березні дебютувала на сцені ліверпульського клубу Cavern, де протягом наступних двох років зіграли більше 300 концертів. У 1962 році до “The Beatles” приєднався барабанщик Рінго Старр.

Фото з відкритих джерел

У 1966 році, через шість років після заснування групи, між учасниками “The Beatles” почала назрівати криза в стосунках. Зокрема кожен з членів гурту прагнув займатися різними напрямками в музиці: Маккартні цікавила лірика, Леннона – авангардні мотиви, а Харрісона – етнічна музика Індії.

У тому ж 1966 році Леннон почав зустрічатися з художницею Йоко Оно, через яку музикант порушив умову, про яку учасники гурту домовлялися на початку кар’єри, – не запрошувати в студію дружин і дівчат. Постійні відвідування Йоко репетицій групи посилило суперечки у групі. Однак через 50 років після розпаду Пол Маккартні запевнив, що Йоко не причетна до розпаду гурту.

Фото з відкритих джерел

Утім, через рік “The Beatles” досяг небаченого успіху. Канал BBC запропонував музикантам транслювати їх концерт через супутникове телебачення на весь світ. Цей виступ подивилися рекордні 400 мільйонів людей. Концерт транслювався з лондонської студії, саме під час нього була записана відеоверсія пісні “All You Need Is Love”.

Через два місяці після концерту внаслідок передозування снодійним помер менеджер групи Брайан Епштейн. Після його смерті музикантам все важче було працювати разом. До того ж, Леннон і Харрісон випустили сольні платівки. Варто зауважити, що на той час вже всі виконавці були одружені, мали дітей і хотіли проводити більше часу зі своїми сім’ями.

Фото з відкритих джерел

Остаточно відносини в групі зіпсувалися через нового менеджера Аллена Клейна, якого Леннон, Харрісон і Старр запросили працювати в 1969 році без згоди Маккартні: фінансові справи колективу стали погіршуватися, заплановані проєкти не були завершені та приносили тільки збитки.

Маккартні злився на інших учасників групи, на його думку, посаду керівника повинен був зайняти батько його дружини Лінди, але проти цього виступав Леннон. Він вважав, що при такому розкладі керувати групою стане сам Маккартні. Зрештою Маккартні подав до суду на Клейна та інших учасників групи.

Фото з відкритих джерел

У квітні 1970 року Маккартні публічно заявив, що відмовляється співпрацювати з “The Beatles”, і невдовзі випустив сольний альбом.

Останній альбом “The Beatles” під назвою “Let It Be” вийшов вже після розпаду гурту, але “The Beatles” не виступав з січня 1969 року, після імпровізованого концерту на даху лондонської звукозаписувальної студії.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.