Сьогодні десята річниця з дня офіційного оголошення про початок АТО

Джерело: Букви

13 квітня 2014 року в.о. президента України Олександр Турчинов заявив, що Рада нацбезпеки та оборони розпочинає широкомасштабну антитерористичну операцію (АТО) із залученням Збройних Сил України у відповідь на вторгнення російських підрозділів у східні області України.

“Ми робили все, аби уникнути людських жертв. Але ми готові дати відсіч всім спробам вторгнення, дестабілізації та терористичним діям зі зброєю в руках. РНБО прийняла рішення розпочати широкомасштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних Сил України. Ми не дамо Росії повторити кримський сценарій у східному регіоні України”, – заявив тоді Турчинов.

12 квітня 2014 року російський диверсійний загін на чолі з Ігорем Гіркіним захопив Слов’янськ, Краматорськ та низку менших населених пунктів Донеччини.

12 квітня ввечері відбулося екстрене засідання Ради нацбезпеки, а на наступний день, 13 квітня, РНБО ухвалила рішення про початок антитерористичної операції без введення воєнного стану із залученням Збройних сил України.

Фото з відкритих джерел

Зоною проведення АТО було охоплено Донецьку і Луганську області (з 14 квітня 2014 року), а також Ізюмський район та м. Ізюм Харківської області (з 14 квітня по 7 вересня 2014 року) та (з 2 грудня 2015 року). Одним з перших завдань АТО було звільнення Слов’янська.

Турчинов заявив, що кров, яка пролилась у містах Східної України, зокрема у Слов’янську під час АТО, – “пролилася на війні, яку проти України веде Російська Федерація”.

“Агресор не зупинився і продовжує організовувати заворушення на сході країни. Це не війна між українцями. Це штучно створена ситуація протистояння, яка має на меті послаблення та знищення самої України. Але, врешті, це послаблює наших ворогів. Росію сьогодні засуджує весь цивілізований світ”, – зазначив в.о. президента десять років тому.

16 березня 2018 року у ході візиту на Донбас п’ятий президент України Петро Порошенко оголосив про юридичне завершення антитерористичної операції та представив нового командувача операції Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва.

  • Два роки тому, 24 лютого 2022-го, близько 5 години ранку російські війська вторглися на територію незалежної та суверенної України.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.