Іран розпочав атаку на Ізраїль, запустивши десятки безпілотників

Джерело: The Times of Israel

В суботу ввечері, 13 квітня, Іран розпочав атаку на Ізраїль десятками безпілотників.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що країна готова до прямого нападу з боку Ірану та відповість тим же.

“Громадяни Ізраїлю, в останні роки, а тим більше в останні тижні, Ізраїль готувався до можливості прямого нападу з боку Ірану. Наші системи захисту розгорнуті, і ми готові до будь-якого сценарію, як в обороні, так і в наступі. Держава Ізраїль сильна, ЦАХАЛ сильний, громадськість сильна”, – йдеться у відеозверненні прем’єр-міністра.

Він також закликав громадян Ізраїлю зберігати спокій. 

Речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі підтвердив, що десятки безпілотників, запущених з Ірану, прямують до Ізраїлю.

Він наголосив, що ВПС Ізраїлю відстежують безпілотники, зазначивши, що їм знадобиться кілька годин, щоб досягти країни.

За словами речника ЦАХАЛу, будуть збої GPS, оскільки військові працюють над перехопленням дронів. Він додав, що сирени звучатимуть, лише якщо дрони увійдуть у повітряний простір Ізраїлю у відповідних місцях. За його словами, ЦАХАЛ працюватиме над тим, щоб перехопити цілі якомога раніше.

Що передувало?

1 квітня літаки – імовірно, ізраїльські – розбомбили посольство Ірану у Сирії. у Тегерані заявили, що внаслідок бомбардування загинуло 7 їхніх військових радників, серед яких – троє старших командирів.

Після інциденту Іран заявив, що помститься за бомбардування свого посольства. Винуватцем називають Ізраїль, однак деякі експерти вважають, що Іран посилить атаки на США.

Згодом Іран повідомив, що звернувся до США з закликом “відійти у сторону”, оскільки Тегеран готує атаку по Ізраїлю.

США вважають, що атака Ірану по Ізраїлю є “неминучою” і може статись найближчими днями.

Президент США Джо Байден заявив, що Іран “рано чи пізно” нападе на Ізраїль й закликав не робити цього.

В суботу, 13 квітня, іранські ЗМІ повідомили про захоплення корабля, пов’язаного Ізраїлем поблизу Ормузької протоки.

  • В суботу, 13 квітня, Білий дім оголосив, що президент США Джо Байден повертається з іншого міста до Вашингтона, щоб “проконсультуватися зі своєю командою національної безпеки щодо подій на Близькому Сході” на тлі підвищеної напруги між Ізраїлем та Іраном.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.

Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. 

Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.

17 жовтня у Брюсселі Президент Володимир Зеленський спільно з прем’єр-міністром Грецької Республіки Кіріакосом Міцотакісом підписали Угоду про співпрацю у сфері безпеки. Зокрема Греція зобов’язалася надавати додаткові ресурси для прискорення підготовки українських пілотів і технічного персоналу для літаків F-16.

Станом на 16:00 четверга, 17 жовтня, з початку доби по всій лінії фронту відбулося понад 120 бойових зіткнень. Ворог особливо активний на Покровському та Курахівському напрямках. 

Міністерство оборони США оголосило деталі додаткової безпекової допомоги Україні на 425 мільйонів доларів, про яку раніше повідомив глава Білого дому Джо Байден у розмові з президентом Володимиром Зеленським.