В Індонезії через виверження вулкана евакуюють понад 11 тисяч людей

Джерело: Al Jazeera

Понад 11 тисяч осіб було евакуйовано внаслідок виверження вулкана на півночі Індонезії, що призвело до серйозних перешкод у регіональному авіасполученні.

Після початкових вивержень у вівторок, зафіксовані ще чотири виверження вулкана Руанг у середу, повідомляє індонезійське вулканологічне агентство. Це призвело до підвищення рівня тривоги до четвертого, найвищого за шкалою. Зона відмежування навколо кратера була розширена з чотирьох кілометрів до шести кілометрів.

Через розширення зони відмежування у четвер вранці, ще щонайменше 11 615 жителів, які перебувають у зоні ризику, буде евакуйовано. Їх перевезуть до столиці провінції Манадо.

Чиновники висловлюють обурення, що частина вулкана може обвалитися в море, можливо викликавши цунамі, схоже на події 1871 року.

Закрито міжнародний аеропорт ім. Сема Ратулангі в Манадо щонайменше до вечора четверга через поширення вулканічного попелу. Аеропорт має сполучення з Китаєм, Сінгапуром і Південною Кореєю.

Польоти до і з міжнародного аеропорту Кота-Кінабалу в сусідній Малайзії також були значно ускладнені. Кота-Кінабалу знаходиться більш як за 1100 кілометрів на північний захід від вулкана Руанг.

В Індонезії налічується 120 діючих вулканів.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.