Режисер фільму «20 днів у Маріуполі» привіз статуетку «Оскар» в Україну

Фото: “Артхаус Трафік”/X

Джерело: український кінодистриб’ютор “Артхаус Трафік”/X

Режисер фільму “20 днів у Маріуполі” Мстислав Чернов, який здобув премію “Оскар”, привіз статуетку до України.

“Мстислав привіз “Оскара” в Україну”, – написали в “Артхаус Трафік”.

Відтак 19 квітня у Києві відбулася зустріч з творцями документального фільму “20 днів у Маріуполі”. Зазначимо, що це перша зустріч в Україні із творцями стрічки після отримання “Оскара” у березні.

Нагадаємо, що у ніч із 10 на 11 березня у Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження премії “Оскар-2024”. Перемогу у категорії “Найкращий документальний фільм” здобула стрічка Мстислава Чернова “20 днів у Маріуполі”.

Зауважимо, що це перша перемога українського фільму на головній кінопремії світу, яку вручає Американська академія кінематографічних наук та мистецтв.

“Я вдячний. Але, мабуть, я буду першим режисером на цій сцені, який не хотів би робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Я б віддав цю нагороду за те, щоб Росія не вбивала моїх земляків, звільнила всіх українських військових і цивільних, які зараз в тюрмах. Але я не можу змінити минуле. Але усі ми можемо зробити так, що правда переважить. І люди Маріуполя та інші, які віддали своє життя, ніколи не будуть забутими. Тому що кінематограф формує спогади, а спогади формують історію. Тож дякую вам всім, дякую Україні! Слава Україні!” – сказав зі сцени Чернов.

Довідково. Документальний фільм “20 днів у Маріуполі” розповідає про облогу Маріуполя у 2022 році. Коли починається повномасштабне російське вторгнення, єдина команда журналістів, що опинилася у пастці, в оточеному Маріуполі, намагається продовжити свою роботу, документуючи трагедії війни.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.