Останки морпіха ідентифікували через 22 роки після виявлення його щелепи в колекції каміння

Джерело: CNN

Через понад 20 років після того, як мати знайшла людську щелепу, заховану в колекції каміння її сина, експерти з генетичної генеалогії ідентифікували часткові останки капітана Корпусу морської піхоти США.

За даними видання, 30-річний капітан Еверет Леланд Ягер, який загинув під час військових навчань у липні 1951 року в окрузі Ріверсайд, штат Каліфорнія, раніше вважався похованим у Пальмірі, штат Міссурі.

Допоміг ідентифікувати щелепу як належну Ягеру дослідницький генетичний генеалогічний центр коледжу Рамапо в Нью-Джерсі.

За словами представників офісу шерифа округу Явапай у Північній Арізоні, син успадкував камені від свого діда, який був колекціонером. У 2002 році його мати знайшла в колекції “те, що було схоже на людські останки”, і повідомила офісу шерифа.

Далі офіс шерифа отримав людську щелепу з кількома зубами, яка, за словами посадовців, була, ймовірно, підібрана десь в окрузі. Мати, яка знайшла її в колекції каменів свого сина, не знала точно, де і коли.

Незрозуміло, як щелепа опинилася в Арізоні, але, за даними коледжу Рамапо, цілком можливо, що птах підібрав її з Каліфорнії. Традиційне тестування ДНК того часу не виявило збігів із останками в урядовій базі даних.

У січні 2023 року офіс шерифа та судмедексперт округу Явапай передали справу до Центру дослідницької генетичної генеалогії.

“Оскільки дослідницька генетична генеалогія використовує інший тип тестування ДНК, ніж те, що зазвичай виконується правоохоронними органами, залишковий витяг із попереднього тестування ДНК, який було зроблено, потрібно було відправити в другу лабораторію”, — пояснив помічник директора коледжу Рамапо Кайренн Біндер.

Кістку було відправлено в лабораторію криміналістики в Солт-Лейк-Сіті, штат Юта, де вона пройшла поглиблене генотипування ДНК. Звідти був розроблений профіль і завантажений до двох генеалогічних баз даних – GEDmatch Pro і FamilyTreeDNA.

Після місячного лабораторного процесу в Солт-Лейк-Сіті навчальний табір із дослідницької генетичної генеалогії коледжу отримав справу минулого липня та використав профіль, щоб ідентифікувати Ягера.

Серед учасників табору, вік яких зазвичай коливається від 18 до 80 років, був 15-річний Ітан Шварц, який, за словами представників коледжу Рамапо, є наймолодшою людиною, яка коли-небудь брала участь у дослідницькій справі про генетичну генеалогію.

Команда використовувала дані GEDmatch Pro і FamilyTreeDNA для вивчення семи ключових генетичних збігів, щоб розробити гіпотезу про те, що щелепна кістка належала Ягеру.

“Це було справді незвично, тому що зазвичай, коли ми вирішуємо справу, ми шукаємо зниклу особу; особу, щодо якої ми не можемо знайти жодних записів. Коли студенти запропонували кандидатуру Ягера, де обставини його смерті були вже відомі, і він мав військове поховання, яке було задокументовано в державних архівах, це збентежило як наших співробітників, так і студентів”, — розповів Біндер.

Команда навчального табору поділилася інформацією з офісом шерифа округу Явапай, який зв’язався з найближчим родичем Ягера, щоб підтвердити з ним спорідненість ДНК морпіха.

За даними коледжу Рамапо, контрольний зразок, зібраний у доньки Ягера, призвів до позитивної ідентифікації Ягера.

Вказано, що успішна ідентифікація стала першим розв’язанням випадку, проведеним групою студентів Літнього навчального табору Центру дослідницької генетичної генеалогії.

Ураган Хелен обрушився на прибережжя регіону Біг-Бенд (Флорида) та став одним з найпотужніших в історії США. Офіційні особи остерігаються, що внаслідок шторму буде багато смертей та руйнувань.

Під ранок 27 вересня російські окупаційні війська атакували ударними безпілотниками Ізмаїл на Одещині. Є загиблі та поранені.

В Україні триває 947-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 649 тисяч осіб.

27 вересня відзначають Всесвітній день туризму. Християни цього дня згадують мучеників Калістрата і дружини його.

За даними синоптиків у п’ятницю, 27 вересня. у більшості областей суха погода, та місцями все ж пройдуть дощі.