У мережі поширили фейк про російські «Shahed-131/136» щодо збільшення бойової частини

Джерело: спільна заява, опублікована у Telegram-каналі InformNapalm

InformNapalm, міжнародна розвідувальна OSINT-спільнота, разом з українськими хакерами з команди “Кібер Спротив” заявили про поширення неправдивої інформації через Telegram-канал “Труха” та деякі українські медіа. Інформація про нібито збільшення бойової частини дронів “Shahed-131/136” до 90 кг та використання sim-карти Київстар є недостовірною.

Ця неправдива інформація з’явилася після публікації статті “Злам російського виробника БПЛА. Частина 1. Хто збирає ‘Герань-2′”, що була опублікована InformNapalm 15 квітня 2024 року. В оригінальних джерелах, таких як дампи AlabugaLeaks та дослідження InformNapalm, зазначені дані відсутні.

Читайте також: Хто причетний до збору російських дронів “Герань-2”, відомих як “Shahed 136”

InformNapalm і Кібер Спротив звернулися до журналістів ТСН Новини, Андрія Цаплієнка та інших медіа, які поширили цю інформацію, з проханням оновити свої матеріали.

Вони наголосили, що згадана інформація була розповсюджена невідомими особами, які намагалися легітимізувати свій вкид, вказавши на нібито “дані InformNapalm”.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.

Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. 

Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко відвідав східний напрямок фронту, де передав Збройним Силам України чергову партію FPV-дронів і техніки. Політик наголосив на важливості забезпечення армії необхідними засобами для реалізації Плану перемоги.

У мережі Інтернет виявили фейковий сайт, який копіював оболонку та структуру офіційного вебсайту Державної прикордонної служби України.