На чотирьох напрямках на фронті тривають гарячі бої — Сирський

Джерело: головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський у Facebook

На чотирьох напрямках фронту тривають активні бої, сказав головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський. Загалом на передовій ситуація залишається напруженою.

За словами генерала, підрозділи Сил оборони ведуть жорсткі оборонні бої, протистоячи спробам російських військових прорвати оборонні лінії.

“Працює наша розвідка, артилерія, підрозділи безпілотних систем. Ми знаємо плани ворога і гнучко реагуємо на всі його дії. Для підсилення оборони вживаються всі необхідні заходи та оперативно приймаються рішення, в тому числі кадрові”, – підкреслив головнокомандувач ЗСУ.

Останніми днями ситуація у Харківській області значно загострилась, де відбуваються активні бої у прикордонних районах вздовж державного кордону з Російською Федерацією.

“Обстановка складна, але Сили оборони України роблять все, щоб утримати оборонні рубежі та позиції, наносять ворогу ураження”, – запевнив генерал.

На Куп’янському, Сіверському, Лиманському та Покровському напрямках тривають активні військові дії, і ситуація постійно змінюється. В окремих районах російські війська досягають певних успіхів, проте в інших Сили оборони України успішно відбивають атаки та підсилюють своє тактичне положення.

На Краматорському напрямку армія Російської Федерації продовжує спроби захоплення міста Часів Яр та наступальні дії на сході міста, але зазнає поразок у спробах відновити контроль над районом Кліщіївки.

“Попри складну ситуацію на фронті проводиться ротація підрозділів для відпочинку військовослужбовців та відновлення боєздатності бригад”, – зазначив Сирський.

  • На думку аналітиків Інституту вивчення війни, наступом на Харківщині росіяни прагнуть досягнути одразу кілька цілей. Зокрема відтягнути українські сили з інших напрямків, просунутися до Харкова на відстань досягнення пострілів артилерії, створити “буферну зону” для захисту Бєлгорода й обмежити українські контрнаступальні операції в цьому регіоні.
  • Російським силам вдалося просунутися в Луганській області на захід від Сватового; в Донецькій області – поблизу Часового яру, на захід від Авдіївки, в південній частині Красногорівки; в Херсонській області – у межах Кринок.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.