У НАТО обговорюють можливість захистити небо над заходом України — ЗМІ

Джерело: BILD

Питання захисту неба над заходом України набирає обертів в контексті обговорення в НАТО. Видання Bild повідомило, що деякі країни Альянсу висловлюють готовність розширити підтримку для Києва і навіть діяти безпосередньо на території України.

Серед сторін, які виступають за розширення допомоги, вказані Естонія, Велика Британія, Польща, Канада, Литва і Франція, а проти виступають США і Німеччина.

У зв’язку з цим, проводяться переговори щодо кількох напрямків:

  • Навчання: Розглядається можливість проведення навчань українських солдатів інструкторами НАТО на території України. Є думки про ефективність такого підходу, оскільки це може бути економічно вигідніше та швидше, ніж вивозити українських військових за кордон для навчання.
  • Логістика: Деякі країни Альянсу розглядають можливість доставки зброї та боєприпасів не лише до кордонів України, а й до лінії фронту. Такий підхід називається концепцією “передової логістики”.
  • Протиповітряна оборона: Розглядається питання захисту повітряного простору заходу України за допомогою зенітних комплексів НАТО. Ініціативу “розширеної протиповітряної оборони” підтримує Польща, але остаточне рішення ще не ухвалено.

“Думки про те, чи варто сотням тисяч українців літати Європою заради навчання чи краще послати кілька інструкторів до заходу України, не слід скидати з рахунків. Розумніше та економічніше відправляти інструкторів до України”, – сказав BILD ексочільник оперативного штабу Міноборони ФРН Ніко Ланґе.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.