Польща перекидає війська до східного кордону через побоювання щодо найманців «Вагнер»

Джерело: Reuters

8 липня Польща почала переміщення понад 1000 військових на схід країни на тлі зростаючої стурбованості країни-члена НАТО тим, що присутність бойовиків групи “Вагнер” в Білорусі може призвести до посилення напруги на кордоні, повідомив міністр оборони Маріуш Блащак.

Рішення президента Росії Володимира Путіна запропонувати найманцям групи “Вагнер” Євгена Пригожина передислокуватися до Білорусі викликало побоювання серед східних членів НАТО, що їх присутність спричинить ще більшу нестабільність у регіоні.

Понад 1000 армійців і майже 200 одиниць техніки з 12-ї та 17-ї механізованих бригад починають рух на схід країни, – зазначив Блащак у Twitter. – Це демонстрація нашої готовності реагувати на спроби дестабілізації біля кордону нашої країни.

Раніше у Польщі заявили, що направлять 500 поліціянтів для зміцнення безпеки на кордоні з Білоруссю.

У Польщі за минулі тижні зросла кількість мігрантів, які намагаються перетнути білоруський кордон. За даними прикордонної служби, 7 липня незаконно спробували перетнути понад 200 осіб, зокрема громадяни Марокко, Індії та Ефіопії.

Польща звинуватила Білорусь у штучному створенні мігрантської кризи на кордоні з 2021 року, переправляючи літаками групи осіб з Близького Сходу та Африки до польського кордону.

Зауважимо, у Держприкордонслужбі України повідомили, що Білорусь можу розмістити у себе 8000 найманців ПВК “Вагнер”. Сили оборони готові відповісти на ймовірну загрозу з боку РБ.

Раніше Латвія і Литва закликали Північноатлантичний Альянс укріпити східні кордони, зважаючи на переміщення бойовиків ПВК “Вагнер” у Білорусь.

  • Після спроби власника ПВК “Вагнер” здійснити державний переворот прикордонна служба Південно-Східної Фінляндії уважніше стежить за ситуацією на кордоні з Росією.
  • У Литві на кордоні посилили перевірки осіб, які в’їжджають з території Республіки Білорусь та Російської Федерації.
  • Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що Володимир Путін “голий”, і короткочасний заколот під керівництвом глави ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина показує серйозні загрози його режиму.
  •  Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у п’ятницю, 30 червня, після саміту ЄС заявив, що Польща хотіла б приєднатися до програми ядерного обміну серед країн НАТО у зв’язку з тим, що РФ розмістила тактичну ядерну зброю на території Білорусі.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.