В українській енергосистемі знизилася потужність через ремонт енергоблоку однієї з АЕС

Джерело: Укренерго.

В Україні на ремонт вивели енергоблок однієї з АЕС. Своєю чергою, це призвело до зменшення потужності енергосистеми.

Відтак українців закликали заощаджувати електроенергію. У період із 16:00 до 23:00 зменшується активність роботи сонячних електростанцій і зростає споживання.

Щоб задовольнити попит, треба залучати додаткові енергоблоки. Проте їхня кількість обмежена. Також нині обмежені можливості виробництва гідроелектростанцій через завершення водопілля.

“Ситуація ускладнилася тим, що у неділю, 9 липня, у плановий ремонт виведено енергоблок однієї з атомних електростанцій. Це зменшило доступний обсяг потужностей в енергосистемі”, − зазначили в компанії.

Зі Словаччини планують імпортувати електроенергію з 18:00 до 22:00 максимальною потужністю до 299 МВт. З Молдови імпортуватимуть з 17:00 до 21:00 до 170 МВт.

Українська електроенергія не буде експортуватися.

5 липня на чотири дні раніше завершили ремонт одного з блоків АЕС. Тоді енергосистема отримала ще 1000 МВт потужності, писало Міністерство енергетики України.

Довідка. В Україні триває масштабна ремонтна кампанія енергетичної інфраструктури, яка зазнала суттєвих пошкоджень через російські обстріли. ООН звітувала, що здатність до виробництва електроенергії в Україні скоротилося на 61% від початку 2022 року.

Росіяни знищили 6 енергоблоків із 75, ще 16 зазнали пошкоджень. Один перебуває під тимчасовим контролем РФ, а 22 не працювали через матеріально-технічні проблеми з постачанням газу чи вугілля.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.