Міністр оборони Китаю пообіцяв не допустити незалежності Тайваню – ЗМІ

Джерело: Reuters

Міністр оборони Китаю Дун Цзюнь заявив, що перспектива мирного “возз’єднання” з Тайванем стає все менш реалістичною через сепаратистські настрої на острові та втручання зовнішніх сил.

Під час виступу на конференції “Діалог Шангрі-Ла” в Сінгапурі, міністр назвав Тайвань “центром ключових питань” для Китаю. За його словами, керівна Демократична прогресивна партія Тайваню “дедалі більше сповідує сепаратизм, стираючи китайську ідентичність”.

“Ці сепаратисти нещодавно зробили фанатичні заяви, які свідчать про їхню зраду китайської нації та своїх предків. Вони будуть прибиті до ганебного стовпа історії”, — наголосив він.

Очільник оборонного відомства також звинуватив іноземні держави у втручанні у “внутрішні справи” та “заохоченні тайванських сепаратистів”.

Дун Цзюнь додав, що, хоча Пекін прагне мирного возз’єднання з Тайванем, армія Китаю “залишатиметься міцною силою для підтримки національної злуки”.

“Ми вживатимемо рішучих заходів для стримування незалежності Тайваню і переконаємося, що така змова ніколи не матиме успіху. Ми впевнені в нашій здатності не допустити незалежності Тайваню”, — заявив глава Міноборони.

Північна Корея розкритикувала спільні військові навчання Південної Кореї, Японії та Сполучених Штатів, проведені цього місяця, заявивши, що такі маневри свідчать про переростання відносин між трьома країнами в “азійську версію НАТО”.

Народна депутатка Мар’яна Безугла заявила, що вирішила подати  заяву в Державне бюро розслідувань щодо порушення Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським статті 351 Кримінального кодексу України, а саме “перешкоджання діяльності народного депутата України”.

30 червня командувач Сухопутних військ ЗС України генерал-лейтенант Олександр Павлюк повідомив про втрати російської армії за тиждень. Зокрема українські оборонці ліквідували 8340 росіян та знищили 1243 одиниці озброєння та військової техніки.

30 червня в Одесі п’ятьох відпочивальників віднесло хвилями у відкрите море. Рятувальники звернулися по допомогу до ВМС ЗСУ.

30 червня російські війська здійснили повітряну атаку на Київ. В Оболонському районі уламки ворожої ракети впали на житловий будинок, внаслідок чого відбулося загоряння кількох квартир. У прокуратурі повідомили про початок розслідування.