Китайське подружжя звинуватили у шпигунстві на користь Великої Британії

Джерело: AP

Влада Китаю звинуватила своїх громадян – подружжя – у шпигунстві на користь Великої Британії.

За повідомленням міністерства державної безпеки КНР, вони розслідували велику справу про шпигунство за участю подружжя, яке нібито завербувала британська зовнішня розвідка Мі-6.

За даними китайського відомства, у 2015 році підозрюваний Ван поїхав до Великої Британії для навчання. Згодом до нього приєдналась і його дружина Чжоу. За повідомленням, під час життя у Великій Британії подружжю надавали номери у готелях, поїздки країною та фінансові стимули.

За повідомленням розвідки КНР, пара працювала на китайський уряд та займалась урядовими таємницями, які нібито передавала Мі-6. Водночас яку саме інформацію передавало подружжя не вказано. У міністерстві лише наголосили, що справа все ще розслідується. Також невідомо, де зараз перебувають підозрювані.

У Великій Британії заявили, що не коментуватимуть роботу своїх спецслужб.

Звинувачення Китаю пролунало одразу після того, як британська прокуратура висунула звинувачення трьом чоловікам за підозрою у співпраці зі спецслужбами Гонконгу з кінця 2023 року по 2 травня 2024 року.

Двоє підозрюваних невдовзі постануть перед судом, а третій – 37-річний Метью Трікетт, невдовзі після висунутих звинувачень, був знайдений мертвим в одному з парків країни.

  • Викрито подружжя російських шпигунів, які керували готелем на грецькому узбережжі й причетні до смертоносних нападів на кілька складів боєприпасів у Чехії.

Європейська комісія розпочала розслідування щодо впливу соціальних платформ TikTok, YouTube та Snapchat на психічне здоров’я користувачів.

У Харкові СБУ затримала викладачку університету за підозрою в коригуванні ворожих ударів.

Результати нового дослідження, під час якого вчені Імперського коледжу Лондона проаналізували дані понад 26 тисяч осіб, засвідчили, що так звані “нічні сови” – люди, які лягають спати пізно, – демонструють кращий результати тестів на інтелект, мислення, час реакції та пам’ять, ніж ті, хто засинає рано.

За даними КМВА, в українській столиці вкотре тимчасово погіршився стан якості повітря.  

На Волині правоохоронці завершили розслідування щодо злочинної групи, яка привласнила понад 2,2 млн грн бюджетних коштів, виділених на ремонт оборонних об’єктів. Обвинувальний акт направлено до суду.