В Україні вступає у дію заборона стосовно електронних сигарет

Джерело: пресслужба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

З 11 липня набувають чинності норми Закону № 1978, якими вноситься чимало змін до антитютюнового законодавства, зокрема щодо заборони виробництва (крім виробництва для експорту), оптової та роздрібної торгівлі та імпорту для реалізації на території України ароматизованих сигарет.

Передбачений штраф за порушення – 20 000 грн, у разі повторного здійснення правопорушення –  50 000 грн.

Окрім цього, законом встановлюється заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них. Також передбачено штраф за їхню реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1020 грн, а у разі повторного протягом року порушення – 10 200 грн.

Щобільше, забороняється куріння з використанням пристроїв для нагріву в усіх громадських місцях та приміщеннях за аналогією з курінням звичайних сигарок.

Зазначається, що тютюнові вироби, електронні сигарети, рідини, що використовуються в електронних сигаретах, а також пристрої для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, введені в обіг до набрання чинності відповідними положеннями цього Закону, знаходяться в обігу до їх повної реалізації в межах терміну придатності для споживання, але не довше 12 місяців з дня набрання чинності цим Законом.

У пресслужбі нагадали, що з квітня 2023 року відновлено контроль за дотримання антитютюнового законодавства. Так, підставами для проведення позапланових заходів державного нагляду (контролю) у сфері антитютюнового законодавства є: самостійне звернення субʼєкта господарювання; доручення прем’єр-міністра України і звернення фізичної особи.

  • У квітні Бюро економічної безпеки на Львівщині спільно з СБУ та прокуратурою передали 30 тисяч електронних сигарет вартістю понад 10 млн грн до військових частин Збройних Сил України.
  • 29 червня Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроєкт №8287, яким передбачається запровадження з 1 січня 2026 року електронної акцизної марки та створення цифрової системи простежуваності “еАкциз”.
  • Раніше к Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) заявили, що година куріння кальяну завдає такої ж шкоди, як і сто викурених цигарок.
  • Дослідження свідчить, що електронні сигарети можуть спричинити навіть більше пошкодження ДНК, ніж куріння тютюнових виробів.

Верховний суд Бразилії оголосив, що юристи платформи X не сплатили штрафи належному банку. Штрафи, які юристи X стверджують, що були сплачені, є єдиним невиконаним заходом для поновлення роботи компанії в Бразилії.

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.

Улітку 2024 року російські окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську за наказом командування.