«Лавра Небесна»: у Києві відкрилась ювелірна виставка, присвячена Києво-Печерській лаврі

Фото: Мінкульт

Джерело: Мінкульт 

Сьогодні, 4 червня, у Музеї історії міста Києва відкрилась ювелірна виставка “Лавра Небесна”.

Виставка присвячена головній духовній святині українського народу – Києво-Печерській лаврі. Проєкт має привернути увагу до історії, краси та сили легендарної київської пам’ятки.

Центральне місце в експозиції займає ювелірна художня композиція “Лавра Небесна” авторки Ірини Карпової. Художниця створила цю роботу 20 років тому. Саме у цей час, після 300-річного поневолення Лаври, представляє її на широкий загал. Як символ перемоги України в духовній сфері та символ віри у світле майбутнє для українського народу.

Фото: Мінкульт

“Лавра Небесна” – це художній твір, сповнений глибоким філософським сенсом, який несе в собі світоглядні принципи духовності. У роботі над ним використовувались як давні традиції ювелірного виробництва церковних предметів, зокрема майстрів київського відділення фірм К. Фаберже та Й. Маршака, так і новітні технології.

Фото: Мінкульт

“Пані Ірина Карпова, авторка цієї неймовірної ювелірної симфонії, сьогодні проживає не в Україні, але Лавру Небесну створено майже 20 років тому в Україні. Коли вона приїздила в Київ минулого разу, то сказала: “Я хочу, щоб її бачили люди”. І для мене це був основний сигнал для того, щоб я почала діяти. Ми почали з колегами говорити, як зробити так, щоб Лавра повернулася в душі та в очах українців, які були позбавлені цієї краси”, – розповіла генеральна директорка Музею історії міста Києва Діана Попова.

Виставка має стати місцем для рефлексій і обговорень цінності Лаври – і як культурного осередку, і як пам’ятки архітектури, і як духовного центру. Кожен з відвідувачів зможе віднайти у цьому проєкті свої сенси.

Фото: Мінкульт

На виставці представлено роботи з фондів Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”, Музею Шереметьєвих, Музею історії міста Києва та приватних колекцій.

Ознайомитися з виставкою можна з 5 червня згідно з графіком роботи Музейно-виставкового центру Музею історії міста Києва, вул. Богдана Хмельницького, 7.

Папа Франциск втрутився в скандал довкола сексуального насильства, до якого вдавалися католицькі священники в Бельгії, пообіцявши допомогу жертвам.

У Карпатах сьогодні, 30 вересня, випав перший сніг. За даними з гірської станції Піп Іван, о 9:30 температура повітря на вершині становила -5°С, спостерігався сильний північний вітер зі швидкістю 20-22 м/с та туман.

Зірки серіалу “Друзі”, актори Девід Швіммер, Ліза Кудров, Кортні Кокс та Дженніфер Еністон занепокоєні станом свого колеги Метта Леблана, який зіграв у серіалі Джої Тріббіані. Артист почав вести самітницький спосіб життя після смерті Меттью Перрі в жовтні 2023 року.

У Полтаві правоохоронці викрили керівника благодійної організації, якого підозрюють у продажі гуманітарних автомобілів, призначених для потреб ЗСУ. За інформацією пресслужби прокуратури, підозрюваний причетний до продажу 50 автомобілів на загальну суму 7 мільйонів гривень.

Український паравелосипедист Павло Баль виграв “бронзу” чемпіонату світу-2024 з шосейного велоспорту у Цюріху у групових перегонах класу H5.