Росія активізувала кампанію дискредитації Олімпіади у Парижі – Microsoft

Джерело: The New York Times

Росія посилила кампанію дезінформації в інтернеті, спрямовану проти Франції та майбутніх Олімпійських ігор у Парижі.

Згідно зі звітом корпорації Microsoft, РФ активізувала кампанію після того, як Міжнародний олімпійський комітет заборонив російським спортсменам брати участь у літніх Олімпійських іграх під прапором РФ.

Як йдеться в документі, російські пропагандисти створили документальний фільм, фейкові сайти новин та імітували французькі й американські спецслужби, поширюючи фальшиві застереження щодо відвідання Олімпіади.

У Microsoft розповіли, що росіяни поширюють дезінформацію групи Storm-1679 і Storm – 1099. Улітку 2023 року вони випустили документальний фільм про МОК “Падіння Олімпіади” – пародію на бойовик 2013 року “Падіння Олімпу”. Її творці за допомогою нейромережі згенерували голос актора Тома Круза та наклали логотип Netflix. МОК домігся того, що відео було видалено з YouTube.

Тоді як у лютому 2024 року в інтернеті з’явилося відео з нібито попередженням від ЦРУ про терористичні атаки під час Олімпіади. У спецслужбі спростували фейкову заяву. За даними Microsoft, ролик був створений угрупованнями, пов’язаними з РФ.

За оцінкою Microsoft, Storm-1679 випускає від трьох до восьми фейкових відео на тиждень англійською та французькою мовами, нібито створених BBC, Al Jazeera та іншими мовниками. Storm-1679 також публікує фейковий контент у Telegram, який через день – два зникає.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.