У В’єтнамі заборонили фільм «Барбі» через мапу: Warner Bros. прокоментувала міжнародний скандал

Джерело: Variety.

У В’єтнамі напередодні виходу “Барбі” з Марго Роббі та Раяном Гослінгом заборонили фільм через звинувачення у порушенні державного суверенітету. Кіностудія Warner Bros. заявила, що у мапу не вкладали політичний контекст, а зображені на ній “лінії з дев’ятьма штрихами” – дитячий малюнок олівцем.

Суперечки виникли у В’єтнамі та на Філіппінах. Так звана “лінія з дев’ятьма штрихами” Китаю означає претензії Пекіну на значну частину Південнокитайського моря. Саме ці лінії розмежування, проти якого виступають В’єтнам та інші країни Південно-Східної Азії, було відхилено міжнародним трибуналом у Гаазі у 2016 році.

Компанія запевняє, що лінії на мапі у фільмі – лише дитячі каракулі, які зобразили як “уявну подорож Барбі з Країни Барбі до реального світу”. Студія наголосила, що не мала мети “робити будь-яку політичну заяву”.

У В’єтнамі і раніше забороняли фільми через претензії Китаю, зокрема у 2022 році рішення застосували до стрічки “Незвідане: Удача Дрейка”, а у 2019-му – щодо мультфільму “Єті”. Ще два роки тому Netflix вилучила австралійську шпигунську драму “Pine Gap” з в’єтнамського ринку після скарги влади.

У The Guardian підкреслили, що Китай чутливо ставиться до зображень своїх територіальних претензій. Пекін активно тисне на компанії, щоб вони вносили демократичний і самоврядний острів Тайвань до їхнього складу.

Група зі свободи слова PEN America заявляла, що голлівудські студії, прагнучи отримати доступ до прибуткового китайського ринку, змінили або піддали цензурі аспекти своїх фільмів. У такий спосіб Голлівуд намагається уникнути ворогування з китайськими чиновниками, що викликає занепокоєння.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

Колишня глава МЗС Австрії Карін Кнайсль, котра також відома своїми танцями з Путіним на власному весіллі, нині остаточно переїхала до Росії та стала там “амбасадоркою зі збереження амурського тигра”.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…

Собаку-детектора спеціально натреновано для пошуку прихованих вибухонебезпечних предметів, які саперам складно виявити, навіть із металошукачем. Нині Севен допомагає фахівцям ДСНС розміновувати територію Сумщини.