Знесення в Одесі будівлі, що входить до складу спадщини ЮНЕСКО: власник має сплатити штраф і відновити її — ОВА

Джерело: очільник Одеської ОВА Олег Кіпер.

На початку липня в Одесі стало відомо, що знесли будівлю зі статусом пам’ятки архітектури, яка входить до складу об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. На сьогодні власника зобов’язали сплатити штраф і відновити будівлю в зазначені терміни.

Від маєтку Гавсевича, памʼятки архітектури 1903 року, залишився фактично лише фасад.

“Пам’ятник архітектури потрібно було рятувати раніше, те, що сталося – відображення людської жадібності та недбалості. Але будемо виходити вже з того, що є”, – зазначив Кіпер.

Проєкт повного відновлення памʼятки забудовник “Універсал дірект” має подати до Департаменту культури ОВА. Надалі буде встановлено терміни відновлення маєтку. Штраф сягатиме 170 тисяч гривень.

У випадку невиконання зобов’язань у визначені терміни Одеська ОВА звернеться до суду. Адміністрація вимагатиме повернення будівлі до державної власності й розгляне пропозиції інших інвесторів, які здатні будуть зберегти пам’ятку архітектури.

Фото: Думська

Також Департаменту культури ОВА доручили перевірити всі пам’ятки архітектури Одеси, які свого часу міська та обласна ради передали у приватну власність.

“Якщо власники архітектурних пам’ятників не бажають їх ремонтувати – повернемо будівлі в державну власність і знайдемо для них дбайливих інвесторів”, – додав голова Одеської ОВА.

На початку липня власник розпочав на обʼєкті “протиаварійні роботи”, але Мінкульт назвав їх “знищенням пам’ятки”, оскільки роботи не відповідали погодженій науково-проєктній документації.

Передумови

Об’єкт було заарештовано в межах одного з кримінальних проваджень проти нардепа VII і VIII скликання Леоніда Клімова. Нардеп взяв його в оренду у 2001 році, але протягом двох років мав відреставрувати, чого не відбулося. Коли міськрада намагалася через суд повернути особняк – втрутилася обласна рада.

Фото: Думська

Надалі “Універсал дірект” придбала будівлю. У 2021 році компанія проводила ремонтні роботи, які дозволив департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини обласної військової адміністрації. Пізніше їх назвали фактичним знищенням об’єкта. У березні 2021 року фірму оштрафували за утримання будівлі в неналежному стані.

“Як на мене, це точно не протиаварійні роботи. Будівля – пам’ятка, тобто може йтися і про кримінальний злочин. Ми скликали комісію, побували на місці та склали акт, який направили до Державної інспекції архітектури та містобудування, а також до правоохоронних органів”, – заявив начальник муніципального управління державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) Олександр Авдєєв, передавало місцеве видання “Думська”.

Будівельники під час робіт демонтували частину огороджувальних та опорних конструкцій пам’ятки. Ще зафіксували перекриття другого та третього поверху східної частини будівлі, покрівлі тощо.

Довідка. Маєток є особняком Антона Гавсевича, збудований у 1903 році за проєктом архітектора Самуїла Гальперсона. Під час СРСР у будівлі розміщувався спочатку інститут, а пізніше – пологовий будинок, який закрили у 2001 році. Маєток розташовується поблизу парку Шевченка, в історичному центрі Одеси.

Урожай пшениці у 2024 році склав близько 22 млн тонн. Тоді як внутрішнє споживання становить близько 6 млн тонн.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Національній академії наук Білорусі вирішили скласти списки співробітників, котрим дозволять користуватися Інтернетом на робочому місці. Про це із посиланням на відповідний документ повідомив білоруський учений-хімік Сергій Бесараб.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

Угорщина за Нідерландами оголосила про намір відмовитися від дотримання міграційних правил Європейського Союзу, повідомив міністр із європейських справ Угорщини Янош Бока.