Відключення світла та води: ІТ-фахівець показав, як виживає із двомісячним малюком

Джерело: Reuteurs 

Масовані атаки росіян останнім часом пошкодили багато об’єктів української інфраструктури, тож головне питання зараз – їх відновлення. Втім, як виявилося, не лише з електрикою трапляються перебої.

Українське подружжя Марини та Валерія Ткаличів показали свої схеми виживання у таких умовах. Валерій працює в IT, у них двомісячна дитина, з якою доводиться долати 12 сходових клітин після того, як ліфт припиняє працювати. Тож як тільки Києвом пронеслися перші звістки про майбутні планові відключення електроенергії, Ткаличі поспішають купати маленьку Мар’яну та готувати їжу для сім’ї, поки не вимкнеться світло і пересохнуть крани.

Reuteurs

“Головною проблемою є брак води. Для приготування їжі нам також довелося пристосуватись і придбати невелику газову піч для кемпінгу, щоб розігріти речі. З дитиною це серйозно ускладнює нашу реальність”, – поділився 34-річний Валерій Ткалич .

Для художника Євгена Клименка, друга Ткаличів, який також живе в Києві, відключення електроенергії змінило спосіб роботи. Тепер 29-річний парубок прокидається на світанку, щоб малювати при природному освітленні, відмовляючись від нічних робочих годин тепер, коли збої настільки часті.

Українська влада каже, що весняні атаки вивели з ладу близько половини генеруючих потужностей країни – 9 000 із 18 000 МВт-год – і що вони завдали довгострокової шкоди, яка може означати відключення електроенергії на довгі роки.

Reuteurs

  • Глава правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький попередив, що 5 червня світло можуть вимикати на довший період, через значний дефіцит в енергосистемі.
  • Кудрицький зауважив, що щоденно регіонам надають ліміти споживання електроенергії. У випадку, якщо їх перевищують – в області вводять аварійні відключення, як це було напередодні.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.