У віці 24 років померла найстаріша морська видра у світі

Джерело: Monterey Bay Aquarium

У 24-річному віці в каліфорнійському акваріумі померла найстаріша у світі морська видра Роза.

Як зазначається, тварину “гуманно евтаназували” через численні вікові захворювання.

“Акваріум з сумом повідомляє про смерть Рози, яка жила у нас понад 22 роки і була однією з найпродуктивніших сурогатних матерів для дитинчат видр. У свої 24 Роза була однією з найстарших особин свого виду та перевищила тривалість життя самок видр у дикій природі”, – написали доглядачі.

Морська видра (або калан) жила в акваріумі з 2002 року і виростила 15 малюків.

Нещодавно співробітники помітили зміни в її поведінці та погіршення стану здоров’я. Медичний огляд виявив ознаки кількох вікових захворювань.

За словами ветлікаря акваріума Рі Чанга, хвороби починали погіршувати якість життя Рози, тому її вирішили приспати. 5 червня видра пішла з життя в оточенні своїх доглядачів.

“Роза була однією з наших найграйливіших видр. Навіть коли їй було 24, можна було побачити, як вона грається і бореться з молодими каланами”, – прокоментувала кураторка морських ссавців Мелані Ортер.

Наглядачі розповіли, що в 1999 році Розу врятували від загибелі – видра, якій було 4 тижні, викинулася на берег округу Санта-Крус. Фахівці доглядали її майже 7 місяців, а у квітні 2000 року, випустили назад у дику природу.

Після 2 років на волі видра почала приятелювати з людьми. Зокрема тварина залазила на каяки та хотіла “поспілкуватися” з аквалангістами. Тож працівники акваріума відловили Розу і повернули назад.

Місцеві природоохоронці вирішили, що Розу слід вилучити з дикої природи через потенційний ризик для людей і для неї самої.

Таким чином Роза стала улюбленицею відвідувачів, названою мамою для 15 врятованих видренят і “амбасадором” свого виду, адже за її життям спостерігали через відеокамеру Sea Otter Cam. Дослідники Каліфорнійського університету збирали дані про її споживання калорій, температуру тіла та поведінку.

1 липня президент Володимир Зеленський провів зустріч з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США, висловивши вдячність зокрема за виділення Конгресом макрофінансової допомоги Україні, водночас акцентувавши на необхідності посилення української ППО.

Відповідно до документа, опублікованого 1 липня, Міжнародний союз електрозв’язку засудив низку інцидентів із втручанням Росії у супутникові системи європейських країн, закликавши припинити глушити GPS-звʼязок.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22.00 1 липня. Ситуація на лінії бойового зіткнення залишається напруженою, але контрольованою. Від початку доби відбулося 161 бойове зіткнення.

У 2023 році народний депутат Микола Тищенко повідомляв про перевірки різних установ в межах роботи ТСК із вирубки лісів навіть після припинення її діяльності.

В Інституті вивчення війни попередили, що так звана “теорія перемоги” російського президента Володимира Путіна базується на тому, що він “зможе нескінченно прогресувати в Україні”. Аби не стимулюватиме його затягувати війну, Захід має пришвидшивши процес озброєння України.