ООН: кількість ВПО у 2023 році досягла рекорду через війну та насильство в усьому світі

Джерело: Hindustan Times

Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) заявило, що кількість примусово переміщених людей в усьому світі знову досягла рекорду – 120 мільйонів людей переміщено внаслідок війни, насильства та переслідувань.

У заяві зазначено, що глобальне переміщене населення зараз майже еквівалентно населенню Японії.

“Конфлікт залишається дуже, дуже великим рушієм масового переміщення”, — сказав журналістам голова ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

Наприкінці минулого року 117,3 мільйона людей були переміщені, а наприкінці квітня ця кількість зросла до приблизно 120 мільйонів людей по всьому світу.

За даними УВКБ ООН, ця цифра зросла майже втричі з 2012 року.

Філіппо Гранді зауважив, що війни ведуть “з повним ігноруванням” міжнародного права і “часто з конкретною метою тероризувати людей”.

За оцінками ООН, з моменту повномасштабного вторгнення Росії близько 750 000 українців були вимушено переміщені всередині країни, а загалом на кінець 2023 року зареєстровано 3,7 мільйона внутрішньо переміщених осіб.

Іран прагне переговорів із Заходом у зв’язку зі звинуваченнями в постачанні Росії балістичних ракет, заявив іранський президент Масуд Пезешкіян. Він вкотре наголосив, що Тегеран не постачав Москві ці боєприпаси,

Станом на вечір 24 вересня кількість постраждалих внаслідок російського обстрілу Харкова зросла до 34 осіб.

24 вересня близько 15:30 російські війська ударили керованими авіабомбами по Київському, Салтівському, Немишлянському та Шевченківському районах Харкова.

Ізраїльський історик Юваль Ной Харарі назвав повномасштабну війну Росії проти України найважливішим конфліктом, що відбувається у світі.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 25 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.