Розміром у 7 футбольних полів: у Китаї винайшли надпотужний генератор

Джерело: Elektrek 

Компанія Dongfang Electric Corporation з Китаю створила найвищу у світі прибережну вітряну трубу потужністю 18 МВт. Її унікальність – а здатності виробляти гігават (ГВт) електроенергії на рік.

Така установка забезпечує баланс споживання енергії на західному узбережжі Китаю разом із постачанням енергії із заходу. Діаметр ротора запущеного генератора – 260 м, а це приблизний розмір 7 футбольних полів. Адже чим більша площа “пропелера”, тим більше потужності він виробляє.

Уітм, західні експерти не поспішають масово вводити у виробництво такі гігантські установки, бо це економічно не вигідно з цілої низки причин, а саме:

  • відсутність ланцюжків постачання
  • брак необхідного кранового обладнання

Китай, як виявилося, робить ставку на вітряну енергію як основу безвуглецевої енергетики після 2060 року. З минулого року в країні створили технологію зведення 16-МВт вітряків лише протягом однієї доби.

Декількома днями раніше Китай також відкрив найбільшу сонячну ферму, яка має потенціал живити електроенергією цілі міста. Нова станція розташована у провінції Цінхай і здатна виробляти 2.2 гігават. Запуск цієї сонячної ферми є частиною масштабного плану Китаю з розвитку відновлюваної енергетики. Країна планує інвестувати 361 мільярд доларів у відновлювані джерела енергії.
  • Цього літа здорожчання електроенергії суттєво вплинуло на бізнес. Найбільше відчули тиск представники аграрної та харчової промисловості, тому найближчим часом слід очікувати підвищення цін на певні групи товарів та послуг.
  • Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила максимально граничні ціни.

На півночі Австралії після повені крокодил почав кидатися на людей. Тамтешня влада застрелила тварину, а одна з громад приготувала з неї традиційну страву.

Спікер оперативно-стратегічного угрупування військ “Хотиця” Назар Волошин заперечив дані Forbes щодо втрати 99 тисяч ЗС РФ у боях за Часів Яр. Він сказав, що за три місяці ворожі втрати складають близько 5 тисяч. 

Команда програмістів подала позов до окружного суду США проти американського репера Каньє і його керівника справами Майло Яннопулоса, звинувативши їх “примусовій праці та жорстокому або такому, що принижує гідність, поводженні”.

Співзасновницю та волонтерку Бахмутського товариства захисту тварин, а нині керівницю ГО “Плурітон”, Катерину Арісу не пустили на нічний автобус. Причиною відмови став кімнатний собака, хоча під час придбання квитків не було вказано про заборону їхати з тваринами.

Ветеран України Михайло Гурняк-Рафальський зізнався, що понад десять років страждав від наркотичної залежності та закликав не боятися звернутися по допомогу.