Померла заслужена артистка України Христина Трач

Джерело: пресслужба Львівського національного академічного театру опери та балету імені Соломії Крушельницької

У Львові померла балерина, заслужена артистка України Христина Трач. Їй було 44 роки.

“Дирекція та колектив Львівської національної опери глибоко сумує з приводу смерті багаторічної працівниці театру, артистки балету, провідного майстра сцени (1996–2022 рр.), заслуженої артистки України Трач Хистини Мирославівни. Скорботно переживаємо цю втрату і висловлюємо щире співчуття родині та близьким покійної”, – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, Трач почала працювати балериною у Львівському академічному театрі опери і балету у 1996 році, ще під час навчання у класичному відділенні Львівського державного училища культури і мистецтв.

“Вона вивчила і виконала кілька сольних партій, звернула на себе увагу публіки і педагогів як здібна, талановита, молода артистка балету, яка володіла чудовими сценічними даними, віртуозною технікою. Працюючи в балетній трупі, ввійшла в усі сольні номери вистав. Із кожним роком, окрім сольних танців, кількість провідних партій зростала”, – розповіли колеги.

Репертуар провідної солістки налічував понад 20 партій, серед яких: Нікія, Гамзатті, Кітрі, Вулична танцівниця, Володарка дріад (“Баядерка”, “Дон Кіхот” Л. Мінкуса), Жізель, Мірта (“Жізель” А. Адана), Медора (“Корсар” А. Адана), Сванільда (“Коппелія” Л. Деліба), Соломія Крушельницька (“Повернення Баттерфляй” Дж. Пуччіні-М. Скорика) та інші.

Разом із трупою театру брала участь у закордонних фестивалях і концертах.

Команда Reuters виявила, що в Інтернеті поширили відредагований кадр із фільму 1975 року “Щелепи” і заявили, що це нібито фото людей, які тікають від обстрілу з пляжу в Криму.

У США на 93-му році життя помер український вчений та інженер Любомир Романків, автор понад 65 винаходів у галузі електроніки, зокрема магнітних головок для жорстких дисків комп’ютера. 

В суботу, 28 червня, Президент України Володимир Зеленський повідомив, що “попри всі складнощі” з російського полону вдалось повернути ще десять людей. 

В НЕК “Укренерго” повідомили, що завтра, 29 червня, застосовуватимуть графіки погодинних відключень з 00:00 до 24:00. 

Станом на 21:00 кількість поранених внаслідок російського ракетного удару по дев’ятиповерхівці в Дніпрі збільшилася до дев’яти. Одна людина загинула.