Експосадовець МОН Василенко, що висміював незалежність України, отримав підозру

Джерело: пресслужба Київської міської прокуратури

Експосадовець Міністерства освіти і науки Андрій Василенко отримав підозру у приниженні національної честі та гідності українців (ч. 1 ст. 161 КК України) за пост, в якому висміяв незалежність України.

Санкція статті передбачає “штраф від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого”.

Слідством встановлено, що підозрюваний на власній сторінці в соціальній мережі Facebook розмістив публікацію із заголовком “Про выход Украины и прибалтийских республик из состава СССР. Лонгрид”.

Зокрема, у дописі посадовець зауважував, що незалежність не всім колишнім республікам СРСР пішла на користь. А незалежність України назвав “кидаловом” і розкритикував листівки, які агітували голосувати за вихід України з СРСР 1 грудня 1991 року, стверджуючи, що люди голосували не за незалежність, а за обіцянки швидкого збагачення.

На той час Василенко перебував на посаді державного експерта у групі з питань цифрової трансформації освіти і науки.

І виявився новоявлений громадянин незалежної України із відомим органом у певній частині тіла. З х*ром у дупі, якщо прямо – написав він.

Також він вважає, що не лише українці показали свою “мудрість” у 1991 році, а й країни Балтії – Литва, Латвія та Естонія, які “не знали, що творили”.

Радянська окупація – це найкраще, що могло статися з Литвою, – написав Василенко.

У прокуратурі зазначили, що наступного місяця після публікації Василенка звільнили з МОН.

Зауважимо, 14 вересня 2023 року глава МОН Оксен Лісовий підписав наказ про звільнення Андрія Василенка. З 15 вересня той більше не перебував на жодній з посад у Міністерстві освіти і науки України.

Лісовий повідомив, що рішення стосовно звільнення Василенка ухвалено за результатами дисциплінарного провадження, яке порушили у Міністерстві напередодні.

Національне агентство з питань запобігання корупції виявило ознаки корупційного кримінального правопорушення в діях колишнього заступника Генерального прокурора, що свідчать про його незаконне збагачення на майже 29 млн грн.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 3 липня. З початку доби відбулося 135 бойових зіткнень.

3 липня уряд Литви схвалив пропозицію Міністерства національної оборони про вихід з Конвенції, що забороняє використання касетних боєприпасів. Документ розгляне литовський Сейм.

Засновник ГО “Експертний корпус”, начальник відділу Українського інституту національної пам’яті, а нині командир роти 206 батальйону 241-ї бригади ТрО Роман Кулик закликав командування об’єктивно оцінити можливості війська та дослухатися до військових. Військовослужбовець повідомив про втрати у своїй роті через надскладні, як він наголосив, “фантастичні” задачі.

Станом на сьогодні українські міста будують не більше 20% від заявленого президентом Володимиром Зеленським 1 ГВт маневрових потужностей “до зими”.