В Іспанії виявили найстаріше у світі вино, яке збереглося у рідкому стані

Джерело: The Guardian

В іспанському місті Кармона знайдено найстаріше вино у світі, яке збереглося у своїй первісній рідкій формі. Понад 2000 років тому рідину червоно-коричневого кольору було вилито в похоронну урну, де знаходилися останки кремованого римлянина.

Як розповіли у виданні, п’ять років тому родина, яка робила ремонт у своєму будинку в Кармоні, випадково натрапила на затоплену гробницю, вирубану в скелі. Це дозволило їй залишатися недоторканою протягом століть.

У гробниці було вісім поховальних ніш, де зберігалися урни з кремованими останками. Дві урни мали написи з іменами померлих: Гіспана і Сенісій.

Цікаво, що торік дослідники вже знайшли в цій гробниці кришталеву пляшку з 2000-річним римським парфумом з ароматом пачулі.

Тепер в одній з урн виявили рідину. Після аналізу встановили, що це стародавнє вино, яке за своїми характеристиками схоже на сучасні вина з Андалузії.

Фото: The Guardian

Окрім вина, в урні також знаходилися кремовані кістки чоловіка, золота каблучка з двоголовим Янусом і металеві ніжки від ліжка, на якому й було кремовано покійника.

Після того, як експерти з’ясували, що близько п’яти літрів червоної рідини в скляній колбі всередині урни з’явилися не через конденсацію чи затоплення, вони взялися до аналізу. Тести засвідчили, що рідина має pH 7,5 – близький до води – і містить хімічні елементи, характерні для вина.

“Ми намагалися виявити біомаркери, які однозначно вказують на певну речовину. У цьому випадку ми шукали поліфеноли, характерні для вина, – і нам вдалося знайти сім винних поліфенолів. Ми порівняли ці поліфеноли з винами з цієї частини Андалузії – і вони збіглися. Це підтвердило, що рідина – дійсно вино”, – розповів хімік Хосе Рафаель Руїс Арребола.

Далі вчені намагалися встановити, чи це біле вино, чи червоне. За словами Арребола, відсутність сирингинової кислоти, яка утворюється під час розпаду основного пігменту червоних вин, чітко вказувала, що виявлена рідина – біле вино.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.