Невідомі влаштували погром на могилах Да Вінчі, Джуса та Петриченка

Джерело: Аліна Михайлова

Уночі 20 червня невідомі влаштували погроми на могилах трьох загиблих захисників України – Дмитра Коцюбайла (Да Вінчі), Андрія Пільщикова (Джус) та Павла Петриченка.

Відео з понівеченими могилами опублікувала керівниця медичної служби Першого окремого штурмового батальйону “Вовки Да Вінчі” ім. Дмитра Коцюбайла Аліна Михайлова.

Вона зауважила, що рідні та друзі відновлять могили загиблих військових і знайдуть тих, хто причетний до погрому.

Вона також закликала правоохоронців забезпечити охороною парк Аскольдова могила, де поховані бійці.

“Я зверталась рік тому. Звертаюсь і зараз”, – наголосила Михайлова.

ДОВІДКА: Дмитро Коцюбайло – український доброволець, лейтенант (посмертно), командир батальйону “Вовки Да Вінчі” Збройних сил України. У 2021 році отримав найвищу державну нагороду – Герой України. Відтак, Дмитро Коцюбайло став першим добровольцем, який став Героєм прижиттєво.

Да Вінчі воював проти РФ від початку війни, з 2014 року. У 2014 зазнав важкого поранення в Пісках Донецької області.

Загинув 7 березня 2023 року під час боїв за Бахмут на Донеччині. Йому було 27 років.

Андрій Пільщиков – український військовий льотчик, майор (посмертно) 40 БрТА Повітряних сил ЗСУ. Учасник російсько-української війни. Кавалер ордена “За мужність” II (2023, посмертно) та III (2022) ступенів.

Служив льотчиком винищувача МіГ-29 у складі 40-ї бригади тактичної авіації. У 2018 році брав участь у міжнародних навчаннях “Чисте небо 2018”. У барі ніколи не замовляв алкогольні напої, тільки сік (Juice). Тому американці підібрали йому позивний “Джус”. На той момент був єдиним пілотом ПС ЗСУ, що офіційно мав позивний.

З початком повномасштабної агресії Росії повернувся до Повітряних сил, захищав небо України. Брав участь у повітряній обороні Києва в складі підрозділу, який називали “Привиди Києва” та інших територій.

Андрій Пільщиков загинув 25 серпня 2023 року під час зіткнення двох навчально-бойових літаків L-39 майора В’ячеслава Мінки та майора Сергія Проказіна біля села Сінгури на Житомирщині.

Павло Петриченко – український громадський активіст, військовослужбовець 59-ої окремої мотопіхотної бригади.

До повномасштабної війни працював проєктним менеджером, був учасником громадських ініціатив. Учасник Євромайдану, активний учасник ініціативи “Хто замовив Катю Гандзюк”, організатор акцій на підтримку Сергія Стерненка. Працював у фонді Сергія Притули. У квітні 2022 року пішов служити до ЗСУ в аеророзвідку.

29 березня 2024 року петиція Петриченка про обмеження роботи онлайн-казино на сайті Офісу президента набрала понад 25 тисяч голосів, необхідних для розгляду, за менш ніж добу.

Загинув 15 квітня 2024 поблизу Авдіївки, Донецька область під час виконання бойового завдання.

Військова місія коаліції на чолі з США в Іраку завершиться до вересня 2025 року, після чого відбудеться перехід до двостороннього безпекового партнерства, йдеться в спільній заяві США та Іраку.

У Сумах зросла кількість жертв та поранених внаслідок ракетної атаки БпЛА по лікарні.

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з міністром закордонних справ КНР Ван Ї обговорив підтримку Китаєм оборонної промисловості Росії, зазначивши, що китайські розмови про мир в Україні не відповідають реальним діям. 

Правоохоронці показали наслідки атаки російських БпЛА по лікарні у місті Суми.

Вночі 28 вересня російські війська вдарили ракетами по Одеській області.