У світі споживання викопного палива досягло рекордного рівня

Джерело: Reuters

Торік світове споживання викопного палива досягло рекордного рівня – вперше викиди збільшилися до понад 40 гігатонн CO2. Відтак у 2023 році споживання викопного палива та енергетичні викиди досягли історичних максимумів.

У 2024 році – вперше в історії – споживання нафти перевищило 100 мільйонів барелів на день.

Хоча є тенденція на використання відновлюваних джерел, попит на викопне паливо стає перешкодою для переходу до енергоспоживання з меншим вмістом вуглецю.

Підвищення глобальної температури майже досягло 1,5 градуса Цельсія. Це та межа, за якою, як стверджували вчені, зростає ймовірність теплових хвиль, посух та повеней.

У світовому енергобалансі частка відновлюваних джерел склала 15%. Використання ж викопного палива зросло на 1,5% у 2023 році, становлячи 81,5% від загального енергетичного балансу.

Це зростання розподілене нерівномірно географічно. В Європі частка викопного палива в енергетиці впала нижче 70% – вперше після промислової революції.

У країнах Глобального Півдня економічний розвиток і покращення якості життя стимулюють зростання споживання викопного палива, оскільки вони більше покладаються на вугілля, газ та нафту.

У Китаї використання викопного палива зросло на 6%, досягнувши нового максимуму. Утім, на країну припало й більше як половина світового приросту виробництва відновлюваної енергії торік.

23 жовтня Європейський банк реконструкції та розвитку підписав угоду з Харковом на 25 мільйонів євро кредитних ресурсів та 10 мільйонів євро безповоротного гранту.

Міністерство охорони здоровʼя України створило механізми для проведення щеплення проти грипу в аптеках. Ініціатива спрямована на покращення доступу українців до цієї медичної послуги та дозволяє оперативно реагувати на епідемічні загрози.

Станом на 23 жовтня, внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ, в Україні постраждало більше ніж 2230 дітей.

В Офісі Генерального прокурора розслідують можливі зловживання під час отримання прокурорами груп інвалідності. Згідно з попередніми результатами, загалом показник кількості осіб з інвалідністю в органах прокуратури не перевищує 10% по регіонам.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш прилетів до Казані на саміт БРІКС і спробував коровай. Його візит до Росії різко розкритикував заступник головного редактора Bild Пауль Ронцхаймер.