Горітиме всього кілька тижнів: як «Ворота пекла» у Туркменістані палають ось уже 53 роки

Джерело: Live Science

Геологи підпалили газовий кратер Дарваза в Туркменістані в 1971 році, вважаючи, що вогонь згасне за кілька тижнів, але яма все ще горить через 53 роки.

“Ворота пекла”, також відомі як газовий кратер Дарваза  — це заповнений метаном і вогнем кратер у пустелі Туркменістану.

Існує кілька різних версій того, коли і як утворилися “Ворота пекла”, але найбільш поширена історія полягає в тому, що кратер відкрився в 1971 році після того, як радянська газова бурова установка випадково потрапила в резервуар природного газу.

Прокол спричинив обвалення ґрунту навколо бурової установки. З кратера, 70 метрів у діаметрі та 30 метрів у глибину, почав виходити метан та інші шкідливі гази. Це підштовхнуло геологів до сміливого плану — підпалити метан, щоб той не отруював все навколо.

Радянські вчені підпалили стінки кратера, вважаючи, що метан згорить за кілька тижнів. Але замість цього вогонь продовжував горіти.

Через п’ятдесят три роки газовий кратер все ще палає, попри спроби президента Туркменістану загасити “Ворота пекла”.

Кратер, ймовірно, пов’язаний зі сховищами легкозаймистого газу метану, який, здавалося б, забезпечує необмежену кількість палива для вогню. Вважається, що обвуглені залишки бурової установки все ще знаходяться десь на дні цієї величезної ями.

Місце стало однією з головних туристичних визначних пам’яток країни, що приваблює близько 10 000 відвідувачів на рік.

Велика Британія заборонила супермоделі Наомі Кемпбелл бути довіреною особою благодійної організації після того, як розслідування виявило, що кошти, зібрані на добрі справи, використовувалися на “нерозумні витрати”.

У Києві спостерігається різке зменшення чисельності горобців, яке сталося через косіння трави і “гламуризацію” столичних парків.

Понад 3600 хімічних речовин, дозволених для контакту з харчовими продуктами в упаковці, кухонному посуді або харчовому обладнанні, виявили в організмі людини, про що свідчить нове дослідження.

Станом на 16:00 в суботу, 28 вересня, на даний час по всій лінії фронту відбулося 66 атак. Основні зусилля окупанти і далі прикладають на Покровському напрямку, де провели третину від усіх атак на території України. Окрім того, окупанти активно діють на Лиманському, Курахівському та Времівському напрямках.

Сьогодні, 28 вересня, у Козачій Лопані Харківської області російські війська дроном атакували цивільну автівку, внаслідок чого загинув суддя, а ще три жінки поранені.