Парижани погрожують забруднити Сену нечистотами напередодні Олімпійських ігор

Джерело: CBS News

До літніх Олімпійських ігор у Парижі 2024 року залишився лише місяць, але все ще точаться неприємні суперечки щодо одного з місць, яке стане центром подій, — річки Сени. Після свідчень про високий рівень бактерій у каналізаційних і стічних водах, жителі столиці, котрим набридло забруднення річки, погрожують влаштувати масову дефекацію на знак протесту.

Так, у соцмережі завірусився хештег #JeChieDansLaSeineLe23Juin, – “накакаю у Сену 23 червня”. Парижани зреагували на заяви влади, що річка безпечна для проведення Олімпійських ігор та повідомлення пані мера Парижа Анни Ідальго, котра 23 червня запланувала провести там тестовий заплив. Купатися у Сені заборонено з 1923 року.

Як інформує Le Monde, з 1 червня якість води у Сені планують перевіряти щодня. З 2016 року французька влада виділила на очищення річки 1,4 мільярда євро.

Представник неурядової організації Surfrider Foundation, що перевіряє річку кожні два тижні протягом восьми місяців, Лайонел Чейлус заявив, що у Сені виявили концентрацію двох бактерій, які свідчать про фекальне забруднення. Фахівці попереджають, що існує ризик підхопити кон’юнктивіт, гастроентерит чи стафілокок.

Минулого тижня виконавчий директор Міжнародного олімпійського комітету  Крістоф Дюбі заявив, що “немає жодних причин сумніватися” в тому, що події, заплановані на Сені, відбудуться, як і було заплановано.

В суботу, 28 вересня, на заводі Tata Electronics на півдні Індії, який виробляє компоненти для iPhone, спалахнула пожежа. Щонайменше десять людей отримали медичну допомогу, двох госпіталізували.

Згідно з новими польськими освітніми правилами, від 1 вересня українські учні, які знайшли прихисток у Польщі, зобовʼязані вчитись у польській школі.

В Лондоні відкрили перший світі бар та тему 007 для шанувальників Джеймса Бонда.

Окупанти в суботу, 28 вересня, завдали авіаудару по Слатиному Харківської області. Загинули троє людей, ще щонайменше троє поранених.

У Данії під час розкопок великого поховання часів вікінгів виявили 50 добре збережених скелетів.