30 років тому в широкий прокат вийшов мультфільм «Король Лев»

Джерело: Букви

24 червня 1994 року у широкий прокат вийшов повнометражний мультфільм студії Disney “Король Лев”.

Фільм здобув дві премії “Оскар”, зокрема за пісню Елтона Джона “Can You Feel the Love Tonight”,  та за музику Ганса Ціммера; дві премії “Золотий глобус”, три премії “Греммі”.

“Король Лев” і досі зберігає лідерську позицію за касовими зборами серед мультфільмів, виконаних у традиційній техніці малювання.

Продовженням мультфільму є “Король-лев 2: Гордість Сімби”, “Король-лев 3: Хакуна матата”, мультсеріал “Тімон і Пумба”.

У 2011 році у Disney вирішили створити 3D версію фільму та зробити повторний прокат стрічки у 3D.

Цікаво, що після касового успіху повторного-кінопрокату 3D-версії “Короля Лева”, кіностудія Disney вирішила повторно випустити у 3D-форматі ще чотири свої повнометражні мультфільми, зокрема мультфільми “Красуня та чудовисько 3D”, “У пошуках Немо 3D”, “Корпорація монстрів 3D” та “Русалонька 3D”.

Станом на сьогодні картина займає 38-му позицію у списку 250 найкращих фільмів за версією IMDb.

Історія створення

Ідея “Короля Лева” вперше з’явилась у другій половині 1988 року в процесі розмови між Джеффрі Катценбергом, Роєм Е. Діснеєм і Пітером Шнайдером під час перельоту до Європи для рекламної кампанії мультфільму “Олівер і компанія”.

Під час ході розмови виникла ідея фільму, дія якого відбуватиметься в Африці, й Катценберг тут же вхопився за неї. Продюсер Томас Шумахер, який тільки-но закінчив роботу над анімаційним фільмом “Рятівники в Австралії”, вирішив приєднатися до проєкту. За розробку ідеї взявся віце-президент Walt Disney Feature Animation Чарлі Фінк.

Катценберг вирішив додати до сюжету історію дорослішання й смерть персонажів, а також деякі випадки зі свого життєвого досвіду.

Фото з відкритих джерел

У листопаді того ж року Томас Діш написав попередню версію кіносценарію під заголовком “Король Калахарі”, а згодом Лінда Вулвертон цілий рік працювала над написанням чернеток для сценарію, в процесі чого назва спочатку змінилася на “Цар звірів”, а відтак на “Король джунглів”.

У центрі сюжету – лев Сімба. Його батько Муфаса – мудрий король Земель Прайду. Проте брат Муфаси, Шрам, теж мріє посісти трон. Для цього він заручається підтримкою гієн і робить декілька спроб вбивства нащадка. Рятуючи сина, гине Муфаса.

Вигнанець Сімба повертається в рідні краї через багато років. Змушує зізнатися дядька у вбивстві короля.

Фото з відкритих джерел

Початкова версія фільму сильно відрізнялася від остаточної. Сюжет оповідав про війну між левами та бабуїнами, Шрам був лідером бабуїнів, тоді як Тімон і Пумба були друзями дитинства Сімби. Сам Сімба не покидав королівство, проте через інтриги Шрама ставав “лінивим, неохайним, жахливим персонажем”, тож його було легко повалити.

Відомо, що через зміни у сюжеті та після рішення зробити не просто мультфільм, а мюзикл, від роботи над проєктом відмовилися декілька режисерів.

Натомість погодився Дон Хан, який вже співпрацював зі студією Disney в мультфільмі “Красуня і чудовисько”.

“Король Лев” став першим анімаційним проєктом Disney, в основі якого лежав оригінальний сценарій, а не перероблена історія. Творці фільму стверджували, що натхненням для нього служили біблійні історії про Йосипа і Мойсея, а також шекспірівський “Гамлет”.

Улітку 1992 року до команди долучилися спеціалісти Ірен Меччі та Джонатан Робертс. Вони взялись за редагування, уточнивши емоції, що супроводжували сцени, й додавши комічні репліки Тімонові, Пумбі й гієнам.

1994-го, у рік прем’єри “Короля Лева”, студія Disney робила ставку на інший повнометражний мультфільм – “Покахонтас”, про першу зустріч англійців із корінними американцями у штаті Вірджинія. Але історія про дорослішання африканського левеня Сімби побила усі тодішні рекорди касових зборів для анімації. Картина заробила $768 млн.

Музика

Для написання пісень до проєкту був запрошений поет Тім Райс. Продюсери погодились із пропозицією Райса запросити як композитора Елтона Джона.

Елтон Джон і Тім Райс написали п’ять оригінальних пісень для цього фільму: Circle of Life, I Just Can’t Wait to Be King, Be Prepared, Hakuna Matata і Can You Feel the Love Tonight. Останню Елтон Джон також і виконав сам на тлі фінальних титрів.

Музику до фільму написав Ганс Ціммер, найнятий з огляду на його роботи над двома фільмами, дія яких розгорталася в Африці – “Сила особистості” і “Розділений світ”.

Касові збори

Фільм заробив $312 855 561 у Північній Америці й $768 млн в усьому світі під час першого релізу. Дальші релізи в IMAX і в 3D збільшили касу в США до 422 783 777 і близько $ 528 800 000 на інших територіях, сумарні збори в усьому світі на 22 березня 2012 становили $952 млн.

Він є другим найкасовішим мультфільмом усіх часів і народів у всьому світі й найкасовішим фільмом Walt Disney Animation Studios. Він також є найкасовішим фільмом 1994 року у всьому світу.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Служба безпеки України затримала на хабарі директора з контрольно-ревізійної роботи АТ “Енергоатому”.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.

Президент Грузії та лідери опозиції висловили свої обурення з приводу реклами, оприлюдненої правлячою партією, яка використала фотографії руйнувань в Україні, нібито стверджуючи, що тільки вона може зберегти мир з Росією.