В Україні спростили процедуру отримання статусу учасника бойових дій – закон підписано

Джерело: сайт Верховної Ради України

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо внесення змін до деяких законів України з метою спрощення процедури надання статусу учасника бойових дій (УБД) під час дії воєнного стану.

У пояснювальній записці до закону зазначено, що ці зміни спрямовані на упорядкування норм законодавства. Вони стосуються обробки обмеженої інформації в системах Міністерства оборони України, впровадження профілів безпеки та покращення інформаційної взаємодії Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів з іншими системами.

Також передбачено надання статусу учасника бойових дій в електронному (автоматичному) режимі.

Закон вносить відповідні зміни до таких законів України, як Закон “Про оборону України”, Закон “Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах”, Закон “Про основні засади забезпечення кібербезпеки України”, Закон “Про хмарні послуги”, Закон “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та Закон “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”.

Минулого тижня 57 підрозділів Сил Оборони отримали додаткові 3800 одиниць техніки та спорядження від Благодійного фонду Сергія Притули.

Голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький розповів, що на зростання тривалості відключень упродовж минулих днів вплинули одночасно кілька факторів.

Український блогер Спартак Суббота, який втрапив у скандал через те, що видавав себе за особу з неіснуючим дипломом про медичну освіту, заявив, що не піде воювати і “не допустить” надсилання йому повістки.

2 липня обленерго задіюватимуть три черги відключень одночасно упродовж всієї доби. Причина – значне зростання енергоспоживання через спеку.

Потужні авіабомби, які Росія використала, щоб перетворити українські міста на руїни, також падали на її власну територію, засвідчив секретний внутрішній документ.