В Україні відзначають День Конституції: що варто знати про свято

Джерело: Володимир Зеленський/Telegram, Олександр Сирський/Telegram

У п’ятницю, 28 червня, в Україні відзначають День Конституції. Це унікальне свято, адже воно єдине закріплене в самій Конституції. Цей день мав би бути вихідним, проте через воєнний стан уже втретє поспіль День Конституції України залишається звичайним робочим днем.

28 червня 1996 року о 9:18 ранку, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада України ухвалила Основний закон України. За документ проголосували 315 нардепів.

Конституція України складається з 15 розділів і 161 статті. Вона визначає основні принципи державного устрою і гарантує громадянам рівні права та свободи (право на життя, свободу, особисту недоторканність, свободу слова і зібрань, а також право на працю та освіту тощо).

Вже у передмові до Конституції України закріплено важливі державотворчі засади, зокрема:

  • право українського народу на самовизначення;
  • забезпечення прав і свобод людини та гідних умов її життя в Україні;
  • підтвердження європейської ідентичності українського народу;
  • незворотність європейського та євроатлантичного курсу України;
  • прагнення до розвитку і зміцнення демократичної, соціальної, правової держави.

Міжнародна спільнота визнала Основний закон України одним з найдемократичніших у світі.

Президент Володимир Зеленський вже привітав українців з Днем Конституції.

“Перше слово першої статті нашої Конституції – “Україна”. І з перших хвилин війни мільйони людей довели, що для них Україна справді на першому місці. Всі, хто думав у першу чергу не про себе. Хто розуміє, що в часи війни на перший план виходить ключовий обов’язок. 17-та стаття Конституції: захист України – це найважливіші функції держави і справа всього українського народу. Відданість цьому щодня доводять мільйони українців”, — сказав він.

Звернувся до українців з цієї нагоди й Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський.

“Насамперед, вітаю українських захисників і захисниць, які боронять незалежність, державний суверенітет, недоторканність наших кордонів. Дякую вам, дорогі воїни! Саме завдяки вам ми сьогодні можемо відзначати це велике національне свято, маючи власну державу. Українці – волелюбний народ. Мабуть, жоден народ у світі так жертовно не бореться за власну свободу і власні права!” – написав Сирський.

Разом з тим, він нагадав, що Конституція – це не лише про права, а й про обов’язки. Зокрема, обов’язок захищати Вітчизну.

“Шануючи права – мусимо не забувати про обов’язки. Ніхто крім нас не захистить Україну! Тому закликаю усіх громадян ставати до лав Сил оборони!”, – заявив Сирський.

  • 28 червня відзначають День молочного шоколаду, Міжнародний день пірсингу та Міжнародний день рожевого вина. Християни сьогодні відзначають перенесення мощів святих безсрібників Кира та Івана.

Другий Західний окружний військовий суд у Москві заочно засудив українського журналіста Дмитра Гордона до 14 років позбавлення волі.

АТ “Укрзалізниця” поінформувала, що, вивчивши відгуки та досвід залізниць-патнерів, залучили експертів UAnimals, юристів, колег з Мінінфраструктури та вже подали на затвердження зміни стосовно до правил перевезення тварин.

Українські прикордонники затримали трьох українців та одного росіянина на кордоні зі Словаччиною. В ДПСУ вважають, що чоловіки намагалися незаконно виїхати з України.

Американський уряд виділив 176 мільйонів доларів компанії Moderna на виготовлення вакцини проти пташиного грипу на тлі занепокоєння спалаху інфекції у корів у кількох штатах.

Журналіст та письменник, лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Станіслав Асєєв отримав осколкове поранення на фронті.