В США помер український науковець та автор понад 65 винаходів Любомир Романків

Джерело: “Пласт”

У США на 93-му році життя помер український вчений та інженер Любомир Романків, автор понад 65 винаходів у галузі електроніки, зокрема магнітних головок для жорстких дисків комп’ютера. 

Він також був активним учасником скаутських організацій і займався громадською діяльністю щодо українських організацій за кордоном.

Любомир Романків народився 1931 року в Жовкві на Львівщині. У 1944 році він разом з батьками емігрував до Канади.

“Коли я приїжджаю в Україну, я відчуваю, що я у своїй країні, де я народився і де все мені рідне. Я виїхав з України, коли мені було 13 років. Коли ввечері радянські війська прийшли до Жовкви, вже вночі з’явилися списки тих, кого мали розстріляти наступного ранку”, – говорив вчений.

В школі він став членом скаутської організації “Пласт” і після еміграції не полишав її лав. Згодом Романків став одним зі співорганізаторів “Пласту” в Едмонтоні. Зокрема, він був ініціатором придбання пластового дому в цьому місті. Вчений також брав участь у відновленні скаутських організацій в Україні.

Він є автором понад 150 наукових праць і 65 патентів, був директором відділу електрохімічної технології й магнетизму Дослідного центру корпорації ІВМ. 

За свою роботу Романків отримав 13 різних наукових нагород. Найвидатнішою з них є медаль Перкіна, найвища нагорода Товариства американських хіміків. Також вчений був кавалером ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня. У березні 2012 року був введений до Зали національної слави США і є одним з десяти винахідників (разом зі Стівом Джобсом), удостоєних такої честі.

Романків брав активну участь і в багатьох інших організаціях. Був членом Світового конгресу вільних українців, Наукового товариства імені Шевченка та Академії інженерних наук України.

Російський “Газпром”, втративши дві третини експорту та отримавши рекордний збиток у своїй історії, продовжує зазнавати проблем на одному з останніх великих ринків продажу газу.

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька поінформувала, що нині в Україні вже понад три тисячі ув’язнених умовно-достроково звільнені в обмін на мобілізацію до лаз Збройних сил. За оцінками Міністерства юстиції, близько 27 000 ув’язнених потенційно можуть мати право на участь у новій програмі.

Український музикант-мультиінструменталіст, більш відомий сопілкар гурту Kazkа, Дмитро Мазуряк поповнив лави Збройних сил України.

Цьогоріч грошову компенсацію за житло отримають майже 2500 осіб. Міністерство у справах ветеранів здійснило розподіл субвенцій на виплату для придбання житла за трьома бюджетними програмами в обсязі 5,7 мільярда гривень.

У понеділок, 1 липня, ресторан американського рок-музиканта Джона Бон Джові в Нью-Джерсі, США, відсвяткував десяту річницю з моменту відкриття. Візитною карткою закладу є відсутність цін, а їжу можуть отримати всі, хто цього потребує.