Білорусь заявляє про «напруженість» на кордоні через нібито стягування українських військ

Джерело: Міністерство оборони Білорусі/Telegram, Українська правда

Міністерство оборони Білорусі заявляє, що Україна стягує війська до кордону, мінує території та будує загородження. Кажуть ситуація “непроста”, але “провокацій” поки що немає.

“Буквально в останні тижні ми спостерігаємо поки що нічим не обґрунтовану і поки що незрозумілу нам активність поблизу наших кордонів з боку України”,- каже начальник Генерального штабу Збройних сил та перший заступник міністра оборони Білорусі Павло Муравейко.

Він стверджує, що до населеного пункту Овруч прибули підрозділи спеціального призначення 1-ї президентської бригади.

“Крім того, ми бачимо пересування військ, періодичні польоти безпілотників на кшталт “Байрактару” поблизу Державного кордону. Ми стикаємося з провокаціями щодо дій безпілотної авіації на тактичному рівні, яка порушує наш Державний кордон” – жаліється Муравейко.

Посадовець каже, що через ці “провокації” Білорусь почала переміщати туди свої підрозділи, вступати у взаємодію з органами прикордонної служби, нарощувати окремі напрямки та готуватися до прикриття, а також рухати туди артилерію “щоби вчасно бути здатними відреагувати”.

На ці закиди вже відповів речник ДПСУ полковник Андрій Демченко:

“Їм ввижається стягування найрізноманітніших підрозділів, всього наявного озброєння та техніки. Кого і що вони тільки не згадували, і хто вже тільки не робив такі заяви. Певно й самі заплуталися у своїх показах. Це знову дуже нагадує тези про те “звідки готувався наступ”. Можливо, й карти вже намалювали…

Приємно, звісно, що вони не забувають про нашу державу, але нехай не переживають – Україна не становить для них загрози”.

  • Сполучені Штати опублікували список країн-спонсорів торгівлі людьми, в який включили Росію та Білорусь.
  • В міністерстві оборони Росії повідомили, що російські та білоруські війська розпочали другий етап тактичних ядерних навчань на території Росії.
  • Влада Польщі стверджує, що Росія спільно з Білоруссю стоять за нещодавнім сплеском мігрантів до Європейського Союзу.

У Норвегії затримали громадянина країни, якого підозрюють у розвідувальній діяльності в інтересах Китаю.

У Росії трьох синів священника з Липецька засудили до 17 років колонії суворого режиму за спробу воювати на боці України проти окупантів. Вони планували приєднатися до легіону Свобода Росії. Брати проведуть три роки у в’язниці, решту терміну — у колонії суворого режиму.

Росія відреагує на рішення Фінляндії надати США доступ до своїх військових баз, 3 липня заявив представник російського МЗС.

Російські окупанти почали обстрілювати Харків модифікованими керованими авіабомбами ФАБ-500, які тепер можуть досягати будь-якої точки міста. Раніше цей вид бомб використовувався лише на Куп’янському напрямку.

В Одеській області у Хаджибейському лимані екологи виявили масову загибель пеленгасу.