Уламки запущених на Україну ракет «беззаперечно» походять з КНДР: експерт в Радбезі ООН

Джерело: Sky News

Експерт зі зброї заявив Раді Безпеки ООН, що виявлені в Україні залишки балістичних ракет “беззаперечно” походять з Північної Кореї.

28 березня Росія наклала вето, яке припинило моніторинг санкцій групою експертів ООН проти Північної Кореї через її розширення ядерної програми. 

США та їх союзники звинуватили Москву в прагненні уникнути перевірки, оскільки вона, ймовірно, порушує санкції, купуючи зброю в КНДР для використання в Україні.

Відтак, на запит Великої Британії, Франції, Японії, Південної Кореї та США, Рада обговорила незаконні постачання зброї з Північної Кореї.

На засіданні Росія відкинула звинувачення, а Північна Корея назвала це “надзвичайно нахабним актом” для обговорення “чиєїсь нібито передачі зброї”.

Однак виконавчий директор Conflict Armament Research Джон Лефф з 2018 року займається відстеженням зброї, якою атакують Україну.

Під час аналізу ракети, яка влучила 2 січня в Харків, Лефф і його організація задокументували ракетний двигун, хвостову частину та майже 300 компонентів, виготовлених 26 компаніями з восьми країн і територій. 

Фото: AP

Вони встановили, що це була ракета KN-23 або KN-24, виготовлена ​​у 2023 році в Північній Кореї.

Лефф сказав, що організація дійшла висновку на основі унікальних характеристик ракети – її діаметра, чітких приводів реактивної лопатки, які спрямовують тягу та траєкторію ракети, візерунка навколо запальника, наявності корейських ієрогліфів на деяких компонентах ракети та інших знаків.

“Після початкової документації наші команди перевірили ще три ідентичні ракети КНДР, які вдарили по Києву та Запоріжжю на початку цього року”, — сказав Лефф. 

Вони також знайшли артилерійську ракету 1977 року виробництва, яка, за їхніми словами, була виготовлена ​​в КНДР та може бути частиною більшої партії ракет.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський відхилив візит Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша в Україну через його участь у саміті в Росії, повідомило джерело AFP.

За даними Sinoptik.ua, погода на вихідних буде теплою, малохмарною, без опадів і сильного вітру —…